dimarts, 19 de novembre del 2019

El naixement de la nació catalana (DAVANTAL del programa 154 de LA CLAU de la nostra història)



Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 154.

L’any 785, l’exèrcit de Carlemany, rei dels francs, conqueria la ciutat de Girona després de poc més de 70 anys de la invasió musulmana. Un episodi de la conquesta carolíngia del territori que amb el temps es convertiria en la Marca Hispànica. Carlemany va crear el comtat de Girona. L’historiador Ramon d'Abadal va veure la Conquesta de Girona com l'inici del procés que va conduir al naixement de la Catalunya nació.

En l’article “Cultura i identitat. Definició d’una nova realitat”, el nostre convidat d’avui escriu que “s’ha de deixar clar que, referint-se a aquesta època, no es pot parlar de fets culturals identitaris, o s’ha de fer de manera molt cauta i limitada. Seria un contrasentit parlar d’aquests fets culturals abans que existís cap identitat. El que es pot buscar són característiques de la cultura en sentit ampli, ja que de literatura, i original, n’hi ha ben poca. El que es feia era compondre elements rebuts de la tradició, o tradicions, amb elaboracions pròpies. Allò que va crear diferències en un primer moment, pel que fa a la Marca, no va ser tant el sentiment propi com el tractament que es va fer dels materials culturals, eventualment diferent del de les terres veïnes.”

En aquests primers segles, quan es parla de cultura a la Marca, s’ha de deixar de banda l’activitat creativa original. Gairebé no hi ha producció cultural, en sentit ampli, i encara menys literària. El que és més important, no són els factors diferencials propis, sinó els elements que van integrant de manera progressiva les terres de la Marca en l’espai polític i cultural carolingi. Aquests elements són els que diferencien aquestes terres de les altres de la península i que evidencien uns lligams més directes amb els corrents culturals europeus que encara avui es poden percebre.

Per parlar dels elements culturals i identitaris que conformen una nova realitat que, amb el temps, esdevindria la nació catalana, tenim amb nosaltres el filòleg i historiador de la literatura el Sr. Stefano M. Cingolani


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada