divendres, 12 de març del 2021

Un altre 8 de març. El Parlament Europeu retira la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí. Mesa del Parlament independentista

Vull una resposta. 9a temporada. Emès l'11 de març de 2021 per ETV Llobregat i TerraMar/Garraf/Penedès/Tarragona

Convidats

Maria Vidal,  politòloga

Natàlia Esteve, advocada.

Davantal

Dilluns vam viure un altre 8 de març. Un altre Dia Internacional de la Dona. Manifestacions reivindicatives, simbolisme solidari... Ens preguntem, però, si realment s’està avançant en les polítiques de gènere o tot plegat acaba sent una rentada d’imatge, el que es coneix com a PurpleWashing

A l’interior, el Tribunal Suprem ha revocat el tercer grau als presos polítics. A l’exterior, avui mateix, Mertixell Serret ha tornat a Catalunya i el Parlament Europeu va retirar la immunitat del president Carles Puigdemont i dels consellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Dels 693 vots emesos, el resultat va ser de 400 a favor, 248 en contra i 45 abstencions. El percentatge de vots crítics, doncs, és d’un 42%. Davant d’aquests resultats, el president Puigdemont ha declarat que “s’ha perdut la batalla parlamentària, però estem guanyant la batalla política.”

Demà és el dia de la constitució del Parlament de Catalunya. Sembla ser que els acords de darrera hora permetran una Mesa amb majoria independentista. La presidència serà per Junts (amb l’interrogant si la presidenta acabarà sent Laura Borràs), la vicepresidència per ERC i una de les secretaries per la CUP.

A hores d’ara, però, encara no sabem quina serà la composició del govern i si aquest respondrà a la majoria independentista guanyadora de les eleccions del 14-F.

“S’ha acabat la tragicomèdia, comença el llarg camí del dol. Una desena de líders a la presó, altres a l’exili, gairebé tres mil represaliats i un país sencer enfonsat moralment. S’hauria pogut fer millor? Es pot fer millor la propera vegada?”

Aquest és un fragment del llibre d’Adrià Alsina “Per què la independència va fracassar i perquè encara és possible.” Un llibre que fa que ens preguntem si volem continuar amb la mentalitat defensiva i de resistència del passat o imposem la mentalitat guanyadora per quan ho tornem a fer.  

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

Final

Marxem amb la frase de la setmana, estreta del llibre de l’Adrià Alsina. És de l’activista polític serbi, Srdja Popovic  que va ser líder del moviment estudiantil i que va ajudar a enderrocar el president serbi Slobodan Milosevíc.

Acabeu el que comenceu

Marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. 

Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada