dilluns, 23 de març del 2020

Com diferenciar el coronavirus 2019, l'al·lèrgia i la grip -2- (Joan Guarch, fisioterapeuta jubilat)



L'article d'avui d'en Joan Guarch, continuació del que vam penjar ahir, ens ofereix informació sobre la diferència, per la simptomatologia, entre: Coronavirus, Al·lèrgia i Grip. 
Símptomes de la infecció per Coronavirus:
Febre

Tos seca, que pot irritar la faringe provocant faringitis (mal de coll)

Dificultat per respirar. Dispnea (falta aire).

És la característica més important. L’experiència dels xinesos diu que es presenta el setè dia després de la infecció. És el símptoma més important perquè revela una afectació pulmonar (invasió dels alvèols pulmonars) que pot arribar a ser greu.

Opressió al pit i/o dolor al pit

Cansament. Adoloriment general (mal d’ossos)

Poden presentar-se símptomes gastrointestinals com diarrea.

Sembla que darrerament s’ha observat que pot presentar-se pèrdua de l’olfacte i del gust. 

Símptomes de l’Al·lèrgia:
No hi ha Febre (o molt rarament)

Tos seca. Formigueig al paladar o al coll però no faringitis (ni mal de coll).

Congestió Nasal. Mucositat

No hi ha símptomes gastrointestinals

Símptomes de la Grip:
Febre alta (39 ºC - 40 ºC) sensació d'enfredoriment

Tos seca, mal de coll

Nas tapat. Mal de cap. Secreció nasal

Malestar general. dolor muscular. Cruiximent

També pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en infants).

Tant en el coronavirus com en la Grip es poden presentar símptomes gastrointestinals, especialment Diarrea. Això és conseqüència de l’afectació pulmonar (que en la grip és secundària). L’explicació la trobem de manera més clara en els criteris de la medicina xinesa. En Acupuntura el Pulmó i el Budell Gros estan relacionats i una afectació pulmonar pot causar símptomes d’afectació intestinal per aquesta relació. En canvi en l’Al·lèrgia, no hi ha afectació pulmonar i aquesta relació no es dona.

Podem fer una simple observació entre els tres casos:
En tots tres, els factors principals que hem d’observar son febre i tos seca.

En tots tres la tos seca (un símptoma molt aparatós i preocupant) es presenta. En l’al·lèrgia pot presentar-se un pessigolleig del coll però no mal de coll, en canvi en els altres dos si que pot haver-hi mal de coll.

En l’al·lèrgia no hi ha febre, perquè no es tracta d’una infecció. En canvi tant en la grip com en coronavirus, que si que son infeccions, si que n’hi ha.

Tant en l’al·lèrgia com en la grip hi ha símptomes de nas tapat o congestió nasal, secreció nasal , mucositat, cosa que en el coronavirus no.

El coronavirus i la grip poden presentar símptomes de cansament, adoloriment general, dolor muscular (o d’ossos), cruiximent, en canvi en l’al·lèrgia no es presenta.

I també tant el coronavirus i la grip poden presentar símptomes intestinals com diarrea, en canvi en l’al·lèrgia no.

Però el símptoma determinant en el cas del coronavirus i que no es presenta en els dos altres diagnòstics és la dificultat per respirar. La Dispnea (falta d'aire) que pot ocasionar una opressió i/o dolor al pit. 

Tractament:
En ser un virus desconegut no se sap massa bé com tractar.

Sembla que a Xina han utilitzat el Fapilavir un antiviral, anticatarral, utilitzat al Japó per tractar la grip i diuen que s’ha mostrat efectiu.

A Catalunya s’ha començat un assaig de tractament que tardarà uns disset dies, utilitzant un antirretroviral que s’ha emprat en el tractament  del Sida i que sembla que pot donar mol bons resultats. Al mateix assaig es prova un altre medicament per què en persones possibles contaminats no es desenvolupi la malaltia.

La perspectiva de la pandèmia aquí i ara mateix, pot albirar un raig d’esperança.

Per una banda, l’assaig al que ens referíem, en uns 17 dies pot aportar resultats positius i disposar d’un tractament eficaç (esperem-ho ferventment).

Per l’altra, el fet de pensar que el virus és termolàbil i, com en la grip, en els períodes de calor desapareix (tant de bo es confirmi aquest supòsit), fa pensar que controlada l’expansió amb les mesures de confinament estricte, i amb aquests supòsits, la malaltia, a l’estiu, pugui declarar-se controlada. En el futur proper, disposant de tractament i durant aquest temps, es pot arribar a disposar d’una vacuna (que necessita de molt més temps per testar-la), que pugui evitar l’expansió de l’epidèmia quan es torni a presentar, i això, ens eviti una angoixa creixent davant del que ara és molt preocupant.

És important que guanyem temps per facilitar aquests assajos i, amb el confinament, minvar l’expansió. 

Per tant: Quedem-nos a casa!!


1 comentari :

  1. He rebut el seu article per un whatsapp d'un amic. L'he lelgir i he de dir que no em sembla encertat. No diu cap mentida, però dona la sensació de que la gent poden diferenciar entre al·lèrgia, grip i COVID19, quan la realitat és que no ho poden fer. Hi ha casos de COVID19 molt diferents, i sobretot en aquells que són lleus. Molta gent pot tenir molt poca febre i ser positius pel SARS-Cov-2, o no tenir tos i tenir mal de panxa per exemple. Crec que això d'intentar fixar els símptomes del coronavirus ha fet més mal que bé en la campanya de confinament. Molta gent amb mocs ha pensat que era negativa quan en realitat no ho era, per exemple, perquè fins i tot els metges deien això. Pots ser positiu de coronavirus tenint símptomes molt lleugers amb o sense febre i per tant considero que la millor recomanació és que davant de qualsevol sospita es pensi que pot ser coronavirus i s'extremin les mesures de seguretat que evitin o minimitzin el contagi.
    Deixo un parell d'articles que demostren el que estic dient:
    https://science.sciencemag.org/content/early/2020/03/13/science.abb3221
    https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_3

    ResponElimina