dimarts, 10 de març del 2020

Dona i franquisme a través del No-Do.1943-1956 (DAVANTAL del programa 168 de LA CLAU de la nostra història)


Resultat d'imatges per a "dona i franquisme"
Algú va dir que la dona ha hagut de trencar sostres de vidre i de ciment. La vaga feminista del 8-M ha tornat a denunciar, una vegada més l’existència, encara, de molts sostres, sobretot de vidre, que encara s’han de trencar.

La Guerra Civil i els 40 anys de dictadura franquista van fer que la majoria de les dones resultessin doblement perdedores. Els avenços que havien començat a obtenir-se durant els anys de la República es van esfondrà i la regressió social en tots els àmbits va afectar principalment la dona.

Per exemple... La llei de Contracte de Treball de 1944 prohibia que la dona treballés sense l’autorització del marit i fins la dècada dels seixanta no es permetia l’accés laboral de la dona a determinats llocs de l’administració, com podia ser la justícia.

El paper de la dona a la societat feixista que imaginava el dictador el constatem en aquestes paraules del  falangista Suárez Valdés el 1954, en una publicació del Movimiento Nacional titulada”La madre ideal” La mejor manera que tiene la mujer para servir a la pàtria: darle hijos i hacer de ellos héroes y patriotes dispuestos a dar la vida si es necesario. Esta es la gran misisón de la mujer espanyola, su gran Trabajo, su gran Servicio.

La repressió de la immediata postguerra també es va abatre amb molta duresa sovbre les dones. Milers de dones van patir la repressió franquista en presons d’arreu de Catalunya en condicions infames i rebent càstigs de tota mena. Moltes d’elles van ser afusellades.

Durant tota l’època franquista la dona va estar sota la submissió i la repressió. El feixisme, però, no va aconseguir els seus objectius i a mesura que transcorrien els anys, la dona prenia cada cop més consciència de la seva situació i estava disposada a lluitar pels seus drets i llibertats. 

Hem titulat el programa d’avui “La dona catalana i el franquisme. Una mirada a través del No-Do. Ens acompanya La professora Carme Gil.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada