dissabte, 14 de març del 2020

"Raons de pes", un retorn al 2011 (Amb Carme Forcadell, Pere Pugès i Jaume Terribas)


Aprofitant el confinament a què ens ha sotmès la pandèmia del Coronavirus, m’he posat a revisar antics vídeos de programes emesos a ETV Llobregat.

He “desenterrat” Raons de pes. Un programa que es va compondre d’11 capítols inspirats en el llibret “175 raons per l’Estat propi” que es va editar amb motiu de la Conferència Nacional per l’Estat propi, embrió de l’ANC. El primer programa es va emetre el 5 d’octubre de 2011 i el vam titular “Fonaments de fet i de dret”.

M’agradaria compartir amb els que teniu la paciència de llegir-me el darrer dels programes de Raons de pes que es va emetre el 23 de desembre de 2011. Faltaven encara no tres mesos per a l’Assemblea Fundacional que va donar pas a l’Assemblea Nacional Catalana.

Ara que s’han complert vuit anys d’aquella Assemblea Fundacional és interessant (i també curiós) veure com ens explicaven volia ser l’ANC i quins objectius tenia en aquells moments alguns dels membres del Secretariat provisional que hi havia llavors.

Hi podreu veure en Jaume Terribas, en Pere Pugès, un des quatre fundadors de l'ANC i la Carme Forcadell, presidenta del 2012 al 2015



Aquest va ser el davantal introductori d'aquell programa:

Avui és el programa núm. 11 i també el darrer d’aquesta sèrie de Raons de Pes que durant totes aquestes setmanes ens ha permès endinsar-nos en tot un seguit d’àmbits que han anat des de l’economia i el benestar a les estructures d’Estat, tot passant per temes tan interessants com el de la llengua i cultura, el món del treball i els sindicats, l’àmbit de la justícia i el dret, els mitjans de comunicació, les relacions internacionals, el dret d’autodeterminació...

Hem tingut el plaer de poder conversar amb professionals i intel•lectuals que, una a una, ens han anat desgranant les raons de pes perquè Catalunya disposi d’un Estat propi.

Permeteu-me que dediqui aquest darrer programa en homenatge al bon amic i company de lluita Josep de Calassanç Serra, “el Cala” que va morir aquesta setmana a la Catalunya Nord... Com ha dit el  periodista i escriptor Aleix Renyé, “En un país digne, algú com en Josep de Calassanç Serra i Puig, en Cala, mereixeria honors i reconeixements nacionals".

Avui, en aquest darrer programa, volem presentar-vos el moviment, curiosament encara no constituït,  que, en certa manera, representa el punt d’origen d’aquesta sèrie de programes: l’Assemblea Nacional Catalana.

Volem saber què és l’ANC i quins són els objectius que pretén i per fer-ho tenim amb nosaltres tres membres destacats del Secretariat provisional de l’Assemblea.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada