dilluns, 25 d’abril del 2022

Pau Casals, música i compromís. La guerra freda o el compromís cívic per la pau

LA CLAU de la nostra història. Programa 188. Emès el 20 d'abril de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar 

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 188

Som a la setmana de Sant Jordi, la Diada de la rosa i el llibre. Aquesta tradició singular ens identifica com a poble a ulls del món. Un signe que alhora  mostra la força d'una indústria, la de l'edició de llibres que ha estat primerenca des de la invenció de la impremta.

La presència dels llibres al llarg de la història de la nació catalana ha estat constant i molt estreta pel fet que una societat vinculada a les activitats mercantils com la nostra, des de tants segles enrere, requereix de molta gent capaç de llegir i escriure. Cartes, contractes, escandalls, factures, assegurances, manuals de múltiples oficis, disciplines o tècniques, els avenços científics o filosòfics, deixes testamentàries, accions i obligacions, en fi tots els instruments jurídics i les lleis que calia conèixer per a l'exercici correcte de la majoria de professions. Vet aquí perquè els llibres, objecte utilíssim, ens han acompanyat des de temps immemorials.

Alguns detalls ens revelen fins a quin punt aquest objecte preciós es deu a la indústria en la nació catalana ja des de molt abans que Gutemberg comences a compondre textos amb lletres de metall fos. Una curiositat, Ramon Llull, a finals del segle XIII, en el seu Llibre de Meravelles va fer la primera il·lustració tridimensional per mostrar els planetes del sistema solar. També val la pena recordar que la catalana fou la segona bíblia impresa en una llengua vulgar, és a dir en la llengua que parlava el poble i no en llatí, una obra que per cert fou prohibida pel tribunal de la santa Inquisició, recollida i cremada, una pèrdua terrible per a la cultura catalana.

També foren prohibits els llibres que parlaven del Nou Món. No obstant això sabem que els colonitzadors llegien la Celestina o l'Amadís de Gualba, obres totes elles molt properes a la cultura catalana.

Final

La frase de la setmana de l’escriptor Àngel Guimerà:

"La llengua i la història són el botí més preuat a l'hora de sotmetre un poble"

Marxem, però tornarem a ser aquí la setmana que ve. Us hi esperem per descobrir noves CLAUS de la nostra història.

Que tingueu molt bona setmana.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada