dissabte, 28 de setembre del 2024

Les "Tesis d'agost" de l'ANC. Colpisme, de la violència militar al lawfare judicial

Vull una resposta. 13a temporada. Emès el 23 de setembre de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

Convidats

Damià del Clot, autor de “Colpisme, De la violència militar al lawfare judicial.”

Pep Cruanyes Advocat i historiador català. 

El SN de la nova etapa de l’Assemblea ha aprovat en el plenari de dissabte passat el document “Tesis d’agost” que vol ser una guia amb deu punts de partida per assolir la independència.

Comparteixo el contingut de les “Tesis d’agost”, Dit això... com diu Vicent Partal en el seu editorial, es pot establir, salvant les distàncies, un cert paral·lelisme amb les “Tesis d’abril” del 1917 de Lenin. En bona part, me les pot recordar el llenguatge que es fa servir... i aquest és el meu dubte... no sé fins a quin punt aquesta manera de comunicar que incorpora el document és la més adequada perquè arribi i, sobretot, convenci, una part important d’un moviment independentista molt tranversal, tant des del punt de vista ideològic com generacional i social.  

Fem un cop d’ull al que proposa les “Tesis d’agost”.

El document aborda i analitza el Primer d’Octubre. Afirma que el procés d’independència continua i continuarà viu mentre la seva gent lluiti per fundar la República de Catalunya al si dels Països Catalans.

Remarca la posició totalitària i repressiva d’Espanya a tots els nivells que ha negat i nega qualsevol solució negociada. Critica, que en aquest context de clara inferioritat, s’estableixin taules de negociació amb qualsevol govern espanyol. Això només servei per estabilitzar l’Estat. Ajudar a fer governs a Madrid només aconsegueix rentar la cara a l’Estat que ens ofega i reprimeix. En conseqüència, la independència de Catalunya haurà de ser radicalment i obstinadament unilateral, mitjançant processos de resistència i rebel·lió de la seva gent que obliguin Espanya a negociar entre iguals..

Pel que fa als partits parlamentaris, el document constata que la societat civil mobilitzada no pot tornar a ser la força auxiliar d’unes institucions que es mantenen subordinades a l’Estat espanyol. Cal recuperar el lideratge del carrer.

“Tesis d’agost” afirma que caldrà idear formes de lluita específiques, flexibles i audaces i passar a l’ofensiva en els espais econòmic, social, cultural i militar del seu domini.

L’activisme civil independentista ha d’esdevenir una força de xoc permanent contra l’estat. Cal generar estructures de país. Enfrontar-se a les institucions si es desvien de l’objectiu d’independència i fer-hi pinya de manera unitària , alhora que creador i dipositari de les condicions que permetin generar estructures de país si coincidim en l’objectiu final.

En el programa d’avui, però, parlarem del colpisme espanyol  i de les seves i diverses estratègies. Entre 1814 i 1981, es produeixen a Espanya més de cinquanta pronunciaments o cops d’Estat militars. No només s’hi veuen implicats militars, sinó també civils i jutges. Podem trobar fins a nou formes de subvertir un règim polític: alçament, pronunciament, insurrecció, motí, rebel·lió, revolta i guerra civil. 

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana l’extraiem de l’epíleg de Damià Clot al seu llibre “Colpisme”

La conclusió a la qual hem arribat és que la història política espanyola és una història reaccionària; de reaccions conservadores a impulsos progressistes.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

diumenge, 22 de setembre del 2024

Llengua i immigració. SOM 1 d'octubre. Valoració 11-S 2024

 
Vull una resposta. 13a temporada. Emès el 16 de setembre de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

  Canal del Vull una resposta al YouTube

Convidats

Enric de Vilalta portaveu SOM 1 d’octubre

Lourdes Escardívol mestra, ex SN ANC

Francesc Abad analista polític

Davantal

Parlar del creixement demogràfic i d’immigració a Catalunya és urgent. En els darrers 20 anys, han arribat a Catalunya prop de dos milions cinc-centes mil persones de 187 nacionalitats i 300 llengües diferents. La tendència sembla no canviar i alguns ja parlen de la futura i no gaire llunyana Catalunya dels 10 milions.

Les causes d’aquesta arribada massiva són degudes en molt bona part al model social i econòmic imperant al nostre país que imposa una economia basada cada vegada més en el sector serveis. Hi ha una greu distorsió: els universitaris no troben feina perquè no hi ha llocs de treball per a ells i, en canvi, falta gent per a ocupar aquests llocs de treball poc qualificats.

Encara que les dades oscil·len segons les fonts, podem dir que, dels 8 milions d'habitants, un 21% han nascut a l’estranger. Entre els que es troben en edats compreses entre els 24 i els 40 anys, aquest percentatge puja fins al 40%. El 35,8% dels menors de 18 anys són o immigrants o descendents d'immigrants.

Aquest creixement demogràfic desmesurat per un país petit com el nostre comporta tot un seguit de problemes socials, educatius, sanitaris, d’habitatge i, evidentment,  lingüístics i culturals. Pel que fa a l’habitatge, s’esdevé una autèntica segregació urbanística. Barris sencers, pobles on la immigració és majoria. L’entorn, un element clau perquè una persona de fora s’incorpori a la llengua del país, ja no existeix.

Segons un estudi de Laura Serra titulat  “Llengua. Radiografia de la immigració a Catalunya”, avui en dia el 70% de la població viu en llars on algun dels membres ha vingut de fora, siguin avis, gendres o oncles. El 47,5% de la població catalana té el castellà com a llengua inicial, i un gens menyspreable 11,6% parla a casa una altra llengua, ni català ni castellà.

A Catalunya, la majoria de la immigració viu en una situació totalment inestable, tant des del vessant social com laboral. Les seves prioritats no passen per aprendre una llengua com el català que ha deixat de ser un ascensor social i que tampoc no és la llengua franca, la llengua de comunicació habitual, la llengua imprescindible per viure a Catalunya.

Si no hi ha necessitat, no hi ha interès ni motivació. Si el país, l’administració, el món polític, el món empresarial i sindical, la societat civil i nosaltres mateixos individualment com a ciutadans,  no som capaços de crear aquesta necessitar, aquest interès, aquesta motivació, l’immigrant optarà únicament pel castellà. El nouvingut ve a treballar, a guanyar-se la vida. Vol aconseguir una situació social i econòmica millor i més justa per a ell i la seva família. Si comprova que, per viure a Catalunya, n’hi ha prou amb saber el castellà, no cal dir que optarà per aquest estatus lingüístic.

El fet que la immigració no es decideixi a aprendre i fer servir la llengua del país, no és res més que un altre símptoma d’aquesta preocupant situació sociolingüística que arrosseguem des de fa molt de temps i que no acaba de redreçar-se.

Final

La frase de la setmana de procedència anònima

No discuteixis mai amb algú que creu en les seves pròpies mentides.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

divendres, 13 de setembre del 2024

TORNEM ALS CARRERS! Conversa amb el president de l'ANC Lluís Llach (9-09-2024)



Davantal

Han passat moltes coses des del passat 8 de juliol quan emetíem el darrer programa de la 12ª temporada del Vull una resposta..

D’una banda, el 53% de la militància d’ERC va decidir aprovar el pacte del seu partit amb el PSC i, consegüentment,  Salvador Illa va ser investit com el 133è president de la Generalitat de Catalunya.

També hem viscut la tornada de l’exili del president Puigdemont que, com ja havia avisat, no es va deixar detenir. La vergonya política i institucional de la cúpula dels Mossos d’Esquadra amb el desplegament d’una operació gàbia com la que es va fer servir en els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost. Una operació gàbia seguida d’una roda de premsa infame, indecent, de la mateixa cúpula i de les detencions de tres dels mossos que, sempre fora de servei, han col·laborat en la necessària seguretat del president exiliat.

I dimecres tenim un nou 11 de setembre. Alguns mitjans el defineixen com el primer en 12 anys sense un president de la Generalitat independentista. Jo aniré més enllà... Des de l’anomenada transició mai la Generalitat havia estat presidida per un nacionalista espanyol. Ni tan sols el president Montilla s’apropa al perfil espanyolista de Salvador Illa. Un entusiasta del règim del 78, del 155, que va ser un pèssim ministre de Sanitat, implicat en el cas Koldo i la venda de mascaretes i que  va abandonar el Ministeri en plena tercera onada del corona virus i que, com a bon nacionalista espanyol no li ha fet cap vergonya manifestar-se al costat de l’extrema dreta quan ha calgut.

Un nou 11 de setembre amb el moviment independentista en hores baixes i amb l’independentisme parlamentari que sembla, ara sí, haver tocat fons, Un 11 de setembre en què caldrà demostrar, manllevant el president Puigdemont, que encara som aquí. És el moment de tornar als carrers.

Els anys passen molt ràpid, però de vegades ,les paraules encara són de vigent actualitat. Em permeto acabar aquest primer davantal de la 13a temporada del Vull una resposta amb el fragment d’un article que vaig escriure poc després de l’11 de setembre de 2012. Ara se’n compliran 12 anys:

Els propers temps seran sens dubte durs. Ens atacaran de totes bandes i faran servir tots les armes que tinguin al seu abast. Sembraran el dubte, el desconcert; atiaran la por; fomentaran la divisió entre nosaltres; ens difamaran... I penseu que això també ho faran compatriotes nostres; ho faran també en català...

Hem de ser valents. Hem de tenir una gran capacitat de resistència. Hem de resistir com sigui l’ofensiva que se’ns llançarà al damunt. I ho podem fer si ens mantenim units com ho vam fer l’11 de setembre. Només així aconseguirem el nostre objectiu d’una independència com a mitjà per aconseguir un futur millor per a tothom.

L’11 de setembre tots plegats vam fer història. Demostrem a Europa i al món sencer que continuarem fins al final de la mateixa manera que ho vam fer l’11: de manera unitària, democràtica, multitudinària i pacífica.

En parlem tot seguit amb el nostre convidat. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana, serà repetida... però és la més adient per a aquestes dates.

És de l'Antoní Massaguer, independentista provinent de la generació del FNC i activista a la resistència clandestina durant les dècades dels anys 70 i 80. Un dels independentistes que més va treballar per la unitat d'acció i pels avenços del moviment independentista als Països Catalans.

“Per vèncer, cal ser-hi sempre. Per vèncer, cal anar-hi, anar-hi sempre!”

I, malauradament,  hem de continuar marxant amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!