dijous, 16 de maig del 2024

Al final tot acabarà bé i, si no, és que encara no s'ha acabat (Comencem per les eleccions a l'ANC)

 

L’independentisme parlamentari ha perdut la majoria que tenia des de feia uns quants anys. Des de 2017, la pèrdua de vots dels partits independentistes ha estat continuada i sagnant: ERC ha perdut prop de 500.000 vots; Junts gairebé 250.000; la CUP 80.000 vots menys. Un total de més de 800.000 vots perduts des d’aquell desembre de 2017.

La culpa és tan negra que ningú la vol, diu la frase feta. La culpa, però, està molt repartida. Ningú se’n lliura de la part que li correspon en aquest desgavell en què hem caigut des del 2017. Els partits, els polítics, però també les principals entitats de la societat civil i, evidentment, la repressió espanyola, calculada, dura i efectiva.

Vicent Partal escrivia en un editorial que “la partida no s’ha acabat”. Evidentment que no !  Aquesta és una partida molt llarga, que fa segles que disputem i en què hem tingut moltes derrotes i algunes victòries. Com deia algú, al final tot acabarà bé, i si no, és que encara no s’ha acabat.

Faríem bé, però, i perquè la partida no es continués allargant i allargant,  de posar remei a totes les nostres males decisions. Els partits, si és que no estan cecs i sords del tot, haurien de fer foc nou. Els líders que van comandar el procés fins al 2017 han de fer el pas al costat que ja haurien d’haver fet fa molt de temps. Refer la seva estratègia partint de la base que la unitat (ni que sigui només la unitat d’acció) és l’únic camí si volem arribar a fer realitat la independència.

Comencem aquesta setmana perquè tots els que siguem associats de l’ANC votem en les eleccions al Secretariat Nacional que s’estan desenvolupant dels del passat dimarts 14 fins al diumenge 18 .

La nova etapa (si voleu en podem dir la segona part del procés d’independència) ha de començar amb una nova Assemblea, una ANC renovada  que s’adapti al nou context social i polític. Una Assemblea amb un SN que sàpiga, amb campanyes, accions i objectius, reactivar les seves territorials. Una ANC que pugui refer la unitat estratègica i d’acció (ara molt malmesa) amb les principals entitats de la societat civil.  Una Assemblea que torni a ser el pal de paller de la societat civil. Una Assemblea que sàpiga treballar amb tots aquells grups i entitats (petites o grans) que tenen com a objectiu la independència. Una ANC que torni a ser el que no hauria d’haver deixat de ser mai: una entitat unitària i aglutinadora de tota la societat civil independentista.

La situació actual del moviment independentista és molt millor que el 10 de març de 2012, la data del naixement oficial de l’ANC. Fem una mica de memòria històrica...

Fins al 1992, no hi ha va haver cap força independentista al Parlament de Catalunya. És en les eleccions d’aquell any que ERC, liderada per Àngel Colom,  s’hi presenta com una formació explícitament independentista i obté més de 200.000 vots i 11 diputats. Els governs del tripartit li van passar factura, i no es va recuperar una mica fins a les eleccions del 2011 on va obtenir 10 diputats.

És a dir, quan neix l’ANC, al Parlament de Catalunya hi ha només 10 diputats independentistes i el projecte polític del govern es diu Pacte Fiscal. Les enquestes de l’època ens diuen que els partidaris de la independència no arriben al 20%.

En un context molt desfavorable, el naixement de l’ANC marca un canvi de rumb que es va consolidant de manera molt ràpida fins arribar al clímax del 2017.  I això va ser possible perquè es va treballar, des de molt abans del 2012, des de la base, a través de la iniciativa constant i persistent de la gent. Entre moltes altres, la PDD; els 10mil a Brussel·les; la consulta d’Arenys de Munt i les posteriors onades de consultes sobre la independència van conduir a la fundació de l’Assemblea Nacional Catalana.

La situació actual, malgrat el desànim, és infinitament millor que el 2005, quan va néixer la PDD i també molt, però que molt millor que el 2012. Tanquem, doncs, aquesta darrera etapa. Girem full, Aprenguem dels nostres propis errors. Recuperem la il·lusió, la persistència, la perseverança i la força d’aquells anys.

Comencem per l’ANC, recuperant l’eina encara, i malgrat tot, més important de què disposem la societat civil per assolir la independència.

I tinguem en compte que no es pot excloure absolutament ningú en aquest camí cap a la llibertat nacional, perquè aquesta només serà possible si hi som tots.

Al final tot acabarà bé, i si no, és que encara no s’ha acabat.

dimarts, 7 de maig del 2024

Manifest Correllengua 2024. La Viquipèdia en català 750.000 entrades. La batalla d'Empúries

 


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 263. Enguany, el Correllengua està dedicat a M. Carme Junyent. Tot seguit us llegiré el manifest escrit pel filòleg i corrector, actualment cap d’estil de Vilaweb, Jordi Badia.

El dia 3 de setembre de l’any passat es va morir M.Carme Junyent, una autèntica donassa, una lingüista excepcional que s’hauria pogut dedicar exclusivament a la recerca acadèmica, a la universitat, però que va veure que calia treballar per restablir l’equilibri ecolingüístic del planeta. I, fruit d’aquesta tasca, es va abocar a estudiar la situació del català i a fer propostes per redreçar-la.

Ella estava convençuda que la convivència de moltes llengües era un gran avantatge per al català. Veia el multilingüisme no pas com un perill, sinó com una riquesa. L’enemic a combatre, insistia, era el bilingüisme, un parany letal, com va argumentar a bastament.

M. Carme Junyent creia en la gent, en la força transformadora de la societat. I alhora era crítica amb els polítics. Va denunciar ja fa molts anys que la immersió a les escoles havia fracassat. També es va oposar tenaçment a la política lingüística oficial, perquè veia que els governants no eren capaços de convertir-la en un projecte de país. Malgrat aquesta posició crítica, quan el govern li va demanar que s’arromangués es va arromangar. Vegeu, per exemple, la llista de propostes que van sortir del Consell Lingüístic Assessor, que ella va presidir. I què se n’ha fet, d’aquelles mesures proposades? No hi ha polítics valents, capaços de garantir que als instituts s’hi facin totes les classes en català? I que els ensenyants siguin lingüísticament competents?

Del manifest del Correllengua de l’any 2021, escrit per ella, se’n destaquen tres missatges, com tres fars que ens il·luminen. El primer, “Encara hi som a temps”. El segon, “Uns tenim la responsabilitat de preservar el llegat que ens han transmès i els altres de respectar-lo”. I el tercer, “Cal que reaccionem, que fem viure la nostra llengua amb tothom i en tots els entorns. I que la fem viure amb la consciència que, quan la compartim, estem donant el millor que tenim i estem dient: tu també ets nosaltres”.

Si fem nostre el primer d’aquests missatges, no ens hem de sentir derrotats. Sabem que tenim poc temps, però encara no s’ha acabat. En segon lloc, hem de saber que cadascú té una responsabilitat i que tots plegats tenim molta feina, principalment la de convèncer els indiferents, parlin la llengua que parlin, perquè sense ells no ens en podríem sortir. I el tercer missatge ens diu quin paper ha de tenir el català per a poder reeixir: el paper de llengua de convivència, de força de cohesió, d’instrument d’integració. La llengua no és cap barrera, com ens volen fer creure, sinó una eina d’acostament. Mantenir tothora el català no és una falta de respecte, sinó una invitació respectuosa i generosa a formar part del nostre poble.

Seguint l’exemple de M. Carme Junyent, doncs, cal que reaccionem. No diguem que és complicat: actuem. No diguem que és impossible: fem-ho. possible.

Final

La frase de la setmana del dramaturg i poeta alemany Bertolt Brecht.

Molts jutges són del tot incorruptibles. Ningú no els pot induir a fer justícia...

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

dimecres, 1 de maig del 2024

Mentre Pedro Sánchez reflexionava... Campanya "Vota per la llengua". Analitzem enquestes 12-M

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 29 d'abril de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

Canal del Vull una resposta al YouTube


Convidats

Mireia Plana vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua

Núria Vilajeliu , tècnica organització d'esdeveniments

Maria Vidal, politòloga


Davantal

Tot just s’iniciava la campanya electoral per a les eleccions al Parlament del proper 12 de maig que Pedro Sanchez entrava en campanya. Si a les campanyes electorals s’instaurés el premi al MVP (el jugador més valuós del partit) sens dubte el president espanyol hauria estat l’MVP d’aquests darrers dies.

La reflexió del president espanyol ha durat cinc dies. Cinc dies que han marcat la campanya electoral catalana , han tirat per terra els plans de tots els partits i l’han contaminada de sanchisme sí, sanchisme no. Sembla com si els espanyols que s’autoanomenen d’esquerra hagin descobert d’un dia per l’altre les fake news, el lawfare, el Deep State i els jutges prevaricadors.

Mentre Pedro Sánchez reflexionava, s’ha mort la mare del president Puigdemont sense tenir el seu fill al costat perquè fa set anys que és a l’exili. Mentre Sànchez reflexionava famílies com les d’Adrià Sas viuen des de fa quatre anys amb el cor encongit tement que un dia d’aquests el marit, el fill, el germà entri a presó. Mentre el president del partit que va donar suport al 155 i a la repressió contra l’independentisme reflexionava, les famílies i encausats com els de l’operació Judes conviuen amb l’angoixa d’un judici que els vol condemnar per terrorisme.

Finalment, avui s’ha desvelat el resultat de les reflexions sanchistes. Pedro Sánchez continuarà com a president del govern espanyol. Una vegada més, Sánchez ho ha tornat a fer. Una nova maniobra política del trapezista que fa salts al buit i sempre cau de peu. Sempre ens quedarà el dubte  (o no) de si la reacció de dimecres passat no va ser una maniobra més d’un supervivent nat, d’un líder polític, malgrat tot, intel·ligent i audaç. Sempre ens quedarà el dubte (o no) de si hauria reaccionat exactament igual si Catalunya no estigués en plena campanya electoral.

En el programa d’avui parlarem també de la campanya “Vota per la llengua” que impulsa la Plataforma per la Llengua amb l’objectiu de situar la llengua i les polítiques lingüístiques al centre de la campanya electoral. L'entitat ha elaborat un programa marc amb vint-i-cinc accions per a les eleccions catalanes del 12 de maig i sis propostes més per a les eleccions europees del 9 de juny, i l'ha fet arribar a les formacions polítiques perquè se les facin seves.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

 

Final

La frase de la setmana de Raymond Reddington, personatge de la sèrie Blacklist

Puc dirigir-te cap a la veritat, però no puc fer que te la creguis

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!