dijous, 20 d’octubre del 2022

El capitalisme a Catalunya: el fet diferencial. 2 de 4 (Catalunya segle XIII al segle XV)

 

Catalunya i per extensió la Confederació catalanoaragonesa, té una secular tradició comercial i marítima que l’empeny cap a una expansió a tot els racons de la Mediterrània i mar enllà fins a l'Atlàntic. Durant el segle XIII, aquesta expansió va donar com a resultat una munió de rutes que partien del port de Barcelona fins a tots el ports coneguts (Nord d’Àfrica, Mallorca, Sicília Sardenya... L’Imperi Romà d’Orient fins a Constantinoble; Xipre, Damasc, Alexandria...; ruta d’occident fins a Bruges...

Els Consolats de Catalans, institucions internacionals paral·leles als Consolats de Mar, es van estendre arreu del Mediterrani, El 1320 es publica el Llibre del Consolat de Mar, un compendi de lleis de dret marítim que va regir durant segles el comerç a la Mediterrània. D'origen català, va ser traduït a gran quantitat de llengües i ha servit com a base per a la legislació marítima actual.

El segle XIII es va crear el Consell de Cent, una institució de govern a la ciutat de Barcelona que  va perdurar fins al segle XVIII. El 1401, es crea la Taula de Canvi, un banc de la ciutat de Barcelona, que és considerat el primer banc públic d'Europa. El 1450 s’inventa la impremta i només 20 anys després ja trobem que s’imprimeixen llibres a Barcelona.

Que passa a Castella durant aquest període que va del 1250 al 1450?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada