dijous, 1 de febrer del 2024

Les primeres havaneres a Catalunya. Imperialisme i sensualitat abans de Carmen. Conversa amb l'autora Anna Costal

LA CLAU de la nostra història. Programa 251. Emès el 31 de gener de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal de LA CLAU de la nostra història al YouTube

Convidada:

Anna Costal i Fornells (Girona, 1981) doctora   en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Coautora amb Joaquim Rabaseda i Joan Gay del llibre Les primeres havaneres a Catalunya. Imperialisme i sensualitat abans de Carmen.

És autora o coautora, també dels llibres, Pep Ventura, abans del mite. Quan la sardana era un ball de moda. Els qui marxen i els qui es queden: crònica musical de la Barcelona de postguerra. L’Empordà romàntic, revolucionari i espectacular. Vides catalanes que han fet història. Sileciades. Dones artistes sota el franquisme

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 251.

Un dels materials de consulta més utilitzat per historiadors i divulgadors de la ciutat de Barcelona és El  Ceremonial dels Magnifics Consellers i Regiment de la Ciutat de Barcelona, més conegut actualment com les Rúbriques de Bruniquer. Esteve Gilabert i Bruniquer va escriure l’obra fins a la seva mort, el 1651 i aquesta va ser continuada pels seus successors. És una obra immensa de gairebé dues mil pàgines amb més de dotze mil informacions i dades històriques que parteixen de la documentació́ de l’Arxiu de la Ciutat entre els anys 1249 i 1713. Estan ordenades per capítols temàtics amb referències a la vida política i institucional, la religió, les confraries i el comerç, l’ensenyament, el proveïment i la defensa de la ciutat, així com d’altres de caràcter urbanístic, arquitectònic, cultural i social.

A més, a les Rúbriques s’hi troben algunes curiositats com per exemple l’execució el 1493 de Joan Canyamàs pel seu intent d’assassinat del rei Ferran El Catòlic. La brutal execució a la qual va ser sotmès, ens permet entendre  perquè Joseph Ignace Gillotin defensava que el seu sistema, la guillotina, era humanitari.

A més de sentències exemplaritzants, les Rúbriques recullen també fins a 14 terratrèmols que va patir la ciutat, eclipsis, cometes, sequeres i fins i tot plagues de llagostes; la més intensa la del 1687 que, segons diuen, va ser el motiu pel qual la ciutat va canviar la seva patrona, Santa Eulàlia, i es va encomanar a la Mare de Déu de la Mercè.

Van ser de gran ajuda per als metges de principis del segle XX que van poder documentar els episodis de tos ferina, de brucel·losis (que el 1659 va acabar gairebé amb tots els animals de la ciutat) i tots els episodis de pesta. Gràcies a les Rúbriques sabem que els reis fugien quan es produïa un d’aquests episodis, però que els metges i els cirurgians eren castigats si ho feien.

Una altra curiositat es remunta al 9 de maig de 1448. El bisbe de la ciutat avisa als membres del Consell de Cent que els homes que a la catedral es girin d’esquena a l’altar per mirar les dones ser excomunicats.

Des del 2018, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona va posar a disposició del públic en general una versió en línia, tota una eina indispensable per a la investigació. Ara bé, des del passat novembre que aquesta eina està desactivada, fet que ha produït neguit i inquietud entre els col·lectius d’usuaris habituals i diversos historiadors consultats han expressat el seu malestar per la situació, ja que “el recurs era una immensa base de dades, on es podia fer recerca de qualsevol paraula, cosa que no és possible amb l’obra original manuscrita, que també està digitalitzada”. “Era molt més que una web”, insisteix un altre acadèmic, que apunta que “era un avenç del segle XXI que trencava les limitacions de l’obra impresa i permetia l’accés al coneixement”. Actualment, l’accés al web de les ‘Rúbriques de Bruniquer’ reenvia a una pàgina on s’informa que el web està desactivat. 

Final

La frase de la setmana de Mary Shelley, narradora, dramaturga i filòsofa britànica, coneguda mundialment per ser l’autora de la novel·la Frankenstein.

“El llop es vestia amb pell de xai... i el ramat consentia l’engany”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que tingueu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada