dimarts, 26 de novembre del 2019

La guerra dels dos Peres. Pere el Cerimoniós-Pere el Cruel (DAVANTAL del programa 155 de LA CLAU de la nostra història)



Al segle XIV, durant els anys 1356 i 1369, es va desencadenar una guerra entre Pere el Cerimoniós de la corona de Catalunya i Aragó i Pere el Cruel de Castella. Una guerra que és coneguda com “La guerra dels dos Peres”  a la qual Pere el Cerimoniós va dedicar el sisè i darrer capítol de la seva Crònica.

Aquesta guerra tenia motius polítics -la lluita per l'hegemonia a la Península- i motius econòmics -la defensa del comerç a la Mediterrània, que havia donat lloc a la guerra de Pere el Cerimoniós contra Gènova, aliada de Castella.

Va ser una guerra de setges i treves efímeres i, també, d’intrigues i crims. Els exèrcits castellans van envair reiteradament València i Aragó, i l’esquadra castellana va arribar a atacar les ciutats de Barcelona i València.

La campanya definitiva contra Castella va comptar amb l'ajut de França i del Papa, que van enviar a Pere el Cerimoniós les Grans Companyies, tropes mercenàries que havien lluitat tant a favor de França com d'Anglaterra en la Guerra dels Cent Anys.

La mort de Pere el Cruel, a mans del seu germanastre, el 23 de març de 1369, va posar fi a la guerra.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada