dimecres, 18 de març del 2020

Calderón de la Barca o Calders de Barcelona? (DAVANTAL del programa 169 de LA CLAU de la nostra història)


LA CLAU de la nostra història també està "confinada". Tot i així, i si no hi ha cap problema de darrera hora, avui emetrem el capítol que ja teníem gravat: "Calderón de la Barca o Calders de Barcelona" 

Benvingudes i benvinguts a LA CLAU de la nostra història. Programa 169. 

Si us dic “La vida es sueño” o “El alcalde de Zalamea” segurament molts de vosaltres les identificareu com a obres de Calderón de la Barca. 

Qui va ser Calderón de la Barca? 

Nascut l’any 1600, va ser  un autor dramàtic de la literatura espanyola enquadrat dins l'anomenat Segle d'or espanyol, concretament al Barroc.  La primera etapa de la seva vida va coincidir amb la darrera part del regnat de Felip III. L’imparable ascens del literat es `produeix amb l’arribada al tron, el 1621. de Felip IV i l’ascens del Comte Duc d’Olivares. Precisament de la mà d’Olivares, Calderón entra a Palau per produir les seves primeres obres cortesanes i dirigir les representacions teatrals. Els serveis al Rei li són recompensats el 1636 quan rep de Felip IV l’hàbit de Caballero de la Orden de Santiago.

Va escriure una gran quantitat d’obres. Comèdies cortesanes, com “Amor, honor y poder”. Drames com “El sitio de Bredá”. En obres importants com “L’alcalde de Zalamea” refle teix el debat entre l’individu i el poder. La seva obra més important, “La vida es sueño” es un drama sobre la llibertat de l’home i els límits imposats per l’ètica social i la raó d’estat.

Calderón mor el 1681. És enterrat amb tots els honors i, d’acord amb el que va deixar escrit en el seu testament: “descubierto, por si mereciese satisfacer en parte las públicas vanidades de mi mal gastada vida.”

A LA CLAU de la nostra història d’avui parlarem de Pedro Calderón de la Barca i de Phelip Ramon CALDERS, membre del Braç Militar, insaculat l'any 1611 i triat Oïdor i Diputat militar per la Diputació del General i, Governador de Catalunya.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada