dimarts, 11 de juny del 2019

Josep Pallach, mestre, pedagog i polític (DAVANTAL del programa 141 de LA CLAU de la nostra història)


En Josep Pallach i Carolà va néixer a Figueres el 1920 i va morir a l’Hospitalet de Llobregat el 1977. Va ser mestre, pedagog i polític.

El 1934 amb només catorze anys, es va afiliar al Bloc Obrer i Camperol i el 1936 es va unir al Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), del qual va ser el secretari de les joventuts a Figueres.

Quan van esclatar els fets de Maig de 1937, va defensar els locals del >POUM de Figueres i va haver d’amagar-se a Roses, on va exercir de mestre d’escola i també es va afiliar a la CNT. El gener de 1938 el van enviar al front en un batalló de càstig controlat pel PSUC.  

El febrer de 1939 s’exilia a França on, després de passar per diversos camps de concentració, estudia a Montpeller i s’incorpora a la resistència francesa, formant part d'una xarxa encarregada de recollir els aviadors anglesos caiguts i fer-los passar cap a Barcelona.

El 1968 torna a Barcelona i treballa com a professor a l’Institut de Girona i  a la Universitat Autònoma de Barcelona.

El novembre de 1974 va participar activament en la constitució, a Montserrat, del Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya (RSDC), amb el sector del Moviment socialista Català que havia encapçalat. La idea principal era constituir un Partit Socialista autònom. També s'hi aplegaren un sector d'ERC dirigit per Heribert Barrera, el grup d'orientació cristiana dels Socialistes Demòcrates Catalans, i el Bloc Popular de les Terres de Lleida. D’aquesta manera es diferenciava definitivament del corrent de Raventós, anomenat Convergència Socialista de Catalunya.

El maig de 1976 el Reagrupament Socialista es va transformar en el PSC-Reagrupament i, el 9 de gener de 1977, Pallach va ser escollit secretari general. Pocs dies després, l’11 de gener, Josep Pallach moria d’un atac de cor.

Com s’hauria desenvolupat la política d’aquest país amb en Josep Pallach comandant el PSC-Reagrupament? És una cosa que mai no podrem saber.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada