dissabte, 10 de desembre del 2022

6 de desembre: el Règim del 78. Quan va començar l'espoli fiscal de Catalunya? Terra de taifes. Els Països Catalans al segle XI

 LA CLAU de la nostra història. Programa 211, emès el 7 de desembre de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 211

Ahir, 6 de desembre de 2022, la Constitució de l’Estat espanyol complia 44 anys. Un redactat que va donar lloc a l’anomenat “Règim monàrquic del 78”, forjat amb renúncies, imposicions del franquisme i les amenaces constants dels militars. Una transició que ens van voler vendre com a modèlica, pacífica i que feia néixer un Estat plenament democràtic.

El temps ha anat demostrant la mentida d’aquella pretesa transició democràtica. Ja molt aviat, amb el cop d’estat perpetrat pel tinent coronel e la Guardia Civil Antonio Tejero, com a cap visible i amb el suport d’una xarxa militar i civil a hores d’ara encara força desconeguda.

De fet, la Constitució del 1978 va ser redactada, aprovada i votada en unes condicions poc democràtiques.No tots els partits polítics van ser legalitzats abans de els eleccions constituents, entre ells ERC. El projecte de constitució va ser modificat, que se sàpiga, almenys quatre vegades com a conseqüència de la pressió militar. Probablement, la modificació més important de totes és la que va forçar a reformular l’article 2 introduint-hi el concepte de ‘la indisoluble unidad de la Nación española, patria común i indivisible’i, evidentment l’article 8 que remarca: “ Las Fuerzas Armadas, constituidas por el Ejército de Tierra, la Armada y el Ejército del Aire, tienen como misión garantizar la soberanía e independencia de España, defender su integridad territorial y el ordenamiento constitucional.”

L’article 145, amb l’ull posat en els Països Catalans que prohibeix explícitament la federació de Comunitats Autònomes. L’article 3  que no només certifica que el castellà és l’única llengua oficial de l’Estat, sinó que tots tenim el deure de conèixer-la i el dret de fer-la servir, cosa que no passa amb les denominades “modalidades lingüísticas de España”. O el tristament conegut article 155 que va legalitzar el cop d’estat contra la Generalitat catalana l’octubre de 2017.

El 6 de desembre de 1978, el 58,97% del cens electoral votava sí al projecte de Constitució. Una Llei de lleis, a la pràctica, impossible de modificar des de Catalunya. Està prohibit reformar la Constitució amb una Iniciativa legislativa popular. La reforma ordinària requereix l'aprovació del projecte per una majoria de 3 cinquenes parts de cadascuna de les cambres. I si la reforma és sobre determinats Títols o articles es requereix que: primer, ambdues cambres l'aprovin per majoria de dos terços; aleshores les Corts Generals es dissolguin i es convoquin eleccions i les noves Corts elegides l'aprovin amb majoria de dos terços sense modificacions en el text i finalment ha de ser sotmès a referèndum.

Una Constitució, doncs, que, sigui quina sigui la majoria independentista a les eleccions catalanes, sempre serà la gàbia que empresonarà Catalunya.  

Final

La frase de la setmana  extreta del llibre 1984 de George Orwell:

“Si el líder diu que tal cosa no va succeir, doncs no va succeir. Si diu que dos i dos són cinc, doncs dos i dos són cinc. Aquesta perspectiva em preocupa molt més que les bombes.”

Us esperem la setmana que ve aquí, per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada