divendres, 24 de febrer del 2023

"Els Angelets de la terra" Quin paper van tenir els catalans en la 1a República espanyola? Vida quotidiana a Barcelona durant la pesta negra del segle XIV

 


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 220

La Guerra dels Segadors va portar com a conseqüència el Tractat dels Pirineus. El 7 de novembre de 1659 les monarquies castellana i francesa es repartien el territori català. França es quedava el comtat del Rosselló i part de la Cerdanya.

La resistència a l’ocupació francesa de la Catalunya Nord comença ja el 1661. L’impost de la sal per tal de pagar les despeses de les places fortes i dels sous dels funcionaris francesos ca ser el desencadenat d’una revolta. Els pagesos necessitaven la sal per al bestiar i un cop apujat el preu es van negar a pagar-lo.

La primera revolta dels anomenats “Angelets de la terra” comença el 1667.  Al crit de «Via fora, lladres i gabatxs!» i «Visca la Terra» s’organitzen grups armats arreu del territori. Els Angelets de la Terra són un cos armat, organitzat tècnicament i tàcticament seguint els sistemes habituals d’autodefensa del país, com els sometents, miquelets, etc. coneixen molt bé el terreny, molts d’ells són traginers de sal, gaudeixen de suport popular i saben treure partit de l’armament lleuger amb pany de pedrenyal i la llibertat de moviments que els hi dóna el fet de no combatre com un exèrcit reglat.

Aquesta primera revolta  va ser comandada per Josep de la Trinxeria, un pagès de Prats de Motlló que, abans de 1640, tenia drets reials diversos i propietats a la Garrotxa i el Vallespir. Va dedicar la seva  vida a lluitar heroicament per la reunificació del Principat. Va tenir un gran prestigi entre la població i va ser  un dels impulsors de la conspiració de Vilafranca de Conflent. Josep de la Trinxeria va morir en combat el 1689 durant una de les habituals incursions als territoris de la Catalunya Nord per fustigar als ocupants francesos que organitzava des de la seva base operativa a Olot, on era refugiat des de 1674.

Hi va haver una segona revolta, encara molt més crua, entre els anys 1670 i 1674. Finalment, les tropes franceses van vèncer els angelets al coll de la Regina. Els supervivents es van refugiar al Principat i d’altres a les muntanyes.

El 1674 es va produir la conspiració de Vilafranca de Conflent, una conjura política ordida per sectors de la noblesa i de l'alta burgesia nord-catalana que volien la restitució dels antics comtats al Principat de Catalunya per assolir la reunificació del Principat. La conspiració , però, és descoberta. La comarca va ser envaïda per les tropes reials i la repressió va atènyer tota la població: empresonaments, condemnes a galeres, execucions, confiscació de béns i multes radicals als municipis fins arribar a ser insuportable també per a la monarquia francesa que va arribar a oferir al rei de les Espanyes una revisió del Tractat dels Pirineus.

Final                                                                                                              

La frase de la setmana, jo l’he escoltada a la sèrie FAUDA sobre el conflicte entre Palestina i Israel. Un dels personatges diu:

“No pers si caus, perds si no t’aixeques”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada