dimecres, 25 de març del 2020

Petit repàs a les mesures higièniques bàsiques per plantar cara al Coronavirus 2019 (3. Joan Guarch, fisioterapeuta jubilat)



L’article d’en Joan Guarch d’avui fa un petit repàs a les mesures higièniques més bàsiques a tenir en compte per plantar cara al coronavirus 2019.
Abans, però, i en relació a l’article “Com diferenciar el Coronavirus 2019, l'al·lèrgia i la grip (2)" i a la resposta i comentaris de Joan Fort “No és cert que es puguin diferenciar els símptomes del Coronavirus2019, l'al·lèrgia i la grip” en Joan Guarch ens fa arribar un document molt interessant, pel contingut i per l’origen. És el Manual xinés de prevenció i tractament del Covid-19 (en anglès).
Insistim, una vegada més que, davant de qualsevol dubte el que cal és consultar amb els professionals de sanitat i, mentrestant i sobretot, quedar-se a casa.
Mesures bàsiques d’higiene
Partint de la situació de confinament a casa, hem de considerar les mesures higièniques des del punt de vista de que, des de dins de casa, ens hem de protegir de la contaminació que puguem agafar a l’exterior, en el moment de sortir, i que podem introduir a casa en tornar. Per tant aquest aspecte és el que hem de vigilar.

Tots sabem que a l’exterior ens hem de protegir nosaltres (al mateix temps que protegim als demés si som nosaltres els contaminats i encara no declarats), per tant, sobretot, hem de fer ús de les mascaretes i els guants.

El millor és utilitzar mascaretes i guants d’un sol ús i, en tornar del carrer, tirar-les. El millor és utilitzar una bossa, a propòsit, en la que s'hi tiraran mascaretes, guants, tovalloles de paper i mocadors i es llençaran a la brossa, cada dia.

Si les mascaretes no son d’un sol ús, perquè son de roba i es poden reutilitzar un cop fetes servir un dia, al arribar a casa es posen en un lloc a resguard fins que , el mateix dia, es renten amb aigua i sabó i unes gotes de llegiu. Un cop seques, es planxen amb planxa al vapor i es poden tornar a fer servir sempre per la mateixa cara que serà clarament identificable.

Si els guants no son d‘un sol ús, és a dir, si son de làtex perfectament ajustables, en arribar, i abans de treure’ls, ens hem de rentar molt bé les mans, a consciència, amb aigua i sabó i guardar-los en un lloc a resguard i fer-los servir la següent vegada per la mateixa persona. Depèn de l’ús que en fem, i per tant del deteriorament que puguin patir,  es poden fer servir com a molt tres vegades i després cal llençar-los.

En aquesta situació és adequat que les persones que facin servir material reutilitzable i d’ús personal, (mascares i guants), es vagin tornant en aquestes funcions de sortida al carrer.

Al arribar, encara que s’hagin fet servir guants, cal rentar-se bé les mans amb aigua i sabó, cosa que farem sovint totes les vegades que podem pensar en una possible contaminació, tan per no rebre-la com per no contagiar-la.

Al arribar del carrer una bona mesura d’higiene és treure’ns les sabates i guardar-les a l’entrada, al rebedor, o en un lloc adient, fins poder-les fer servir un altre vegada.

Caldrà netejar el calçat de tant en tant amb totes les mesures de precaució adequades. Alternar el calçat que utilitzem, amb una certa freqüència.

La roba amb la que haguem anat al carrer s’ha de rentar amb una certa freqüència, i quan l’haguem de guardar, per rentar, dins d’una bossa tancada.

Dins la casa hem de tenir cura, especialment, en no deixar mocadors de paper per sobre de taules, cadires, prestatges, i especialment estovalles, o coixins del llit, etc.

Totes aquestes mesures s’extremaran o relaxaran, pel que fa al cas d’ús d’utensilis reutilitzables, segons hagi estat l’ús en la visita a l’exterior i la possibilitat de major o menor contaminació (visites a centres de sanitat, aglomeracions, o altres situacions de risc...).

Cal tenir molt present la neteja de l’interior del cotxe si l’hem utilitzat, i el contacte amb el volant, el fre de ma, les manetes de les portes, qualsevol estri del tablier. El cotxe s’ha de considerar part externa al nostre habitatge.

Neteja de mòbils, ordinadors, tabletes, comandaments de TV, etc...
Es recomana netejar de tant en tant el mòbil (extensible a qualsevol altre útil electrònic com ordinadors, tabletes, etc..), però, especialment el mòbil.

Hi ha estudis d’Universitats, que conclouen que els mòbils tenen deu vegades més bacteris que la majoria de vàters. Per tant hem de ser molt curosos amb el seu ús.

És una bona idea netejar-lo quan s’arriba a casa si ha estat exposat a una possible contaminació.

En qualsevol cas s’han de seguir les indicacions de les marques dels aparells per anar sobre segur.

Se sol aconsellar netejar el mòbil (i com hem dit, tablets, teclats i altres elements tecnològics d’ús freqüent), amb un drap humit sense borrissols i evitar productes químics agressius.

En l’actualitat ja s’assegura que és segur netejar-lo amb tovalloletes desinfectants. Es poden utilitzar solucions al 70% d’alcohol per matar microbis sense fer malbé el dispositiu.

Primer hem de netejar la carcassa, extraient-la del mòbil i rentant-la amb aigua tèbia i sabó. 

Es pot fer servir un drap suau sense borrissol mullat en alcohol al 70% i deixar que s’evapori sol.

Amb el mòbil, primer s’ha de desinfectar, amb aquesta solució d’alcohol, la part posterior i els costats del dispositiu. També es pot fer servir una tovalloleta desinfectant.

Per netejar la pantalla també es pot fer servir la solució d’alcohol al 70% i polir la pantalla amb un drap sec i sense borrissol per eliminar l’excés de solució i minimitzat agredir el recobriment oleofòbic de la pantalla.

Un cop netejat el mòbil ens hem de rentar les mans.

És absolutament recomanable no deixar qualsevol útil electrònic d’ús freqüent a sobre se estovalles, els llençols dels llits o superfícies en que s’hi puguin deixar aliments.

Neteja de mans amb aigua i sabó.
La neteja de mans amb aigua i sabó és importantíssim fer-la en qualsevol moment, però sobretot abans de la manipulació d’aliments i després del contacte amb persones o superfícies amb més risc d’estar contaminades.

Per netejar-se aquest virus de la pell, especialment de les mans, el sabó actua molt més eficientment que no simplement l’aigua. L’aigua amb sabó conté unes substàncies anomenades amfipàtiques, algunes de les quals son molt semblants als lípids de la membrana del virus. Les molècules de sabó ‘competeixen’ amb els lípids de la membrana del virus i acaben inactivant-lo. Per això és especialment eficaç la neteja de les mans amb aigua i sabó.

Amb totes aquestes mesures mantindrem el virus a ratlla i, en tot cas, minimitzarem al màxim els efectes de qualsevol possible contaminació.

En qualsevol cas, en la fase en que ens trobem ara, la millor mesura és

Quedem-nos a casa!!!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada