dissabte, 14 de maig del 2016

Aportacions catalanes a la ciència mundial (Davantal La clau de la nostra història)


Davantal darrer programa La clau de la nostra història

Què tenen a veure entre elles diferents aportacions científiques i mèdiques com La circulació pulmonar i l’oxigenació de la sang, el coneixement de la naturalesa microbiològica del còlera , La recerca per a desenvolupar una vacuna contra la infecció tuberculosa latent, La descripció de l’etiologia vírica del càncer, un nou mètode d’operar l’hèrnia crural, l’establiment de les bases de l’hematologia moderna, el tractament quirúrgic de les fractures de guerra...

O altres aportacions en el camp de la recerca, la ciència o la tecnologia com l’aparell receptor de telefotografia. Fax, La identificació del senyal del radar en l’entorn marí, La farga catalana, El telescopi, La primera nau submarina i el motor anaeròbic, la màquina d’assecar cafè, el primer ferrocarril suburbà de l’Europa continental, Un reactor aplicable a automòbils i avions...

Només tenen un factor en comú... totes aquestes aportacions, descobriments, invents han estat obra de catalans....

¿Perquè, doncs, la majoria de nosaltres, catalans i catalanes del segle XXI en som majoritàriament ignorants al respecte?

Com és possible que ignorem que el motor a reacció, va ser inventat per Ramon Casanova Danès, el 1917 i que té una sala permanent al museu de la NASA?

Com en molts altres aspectes de la història de la nació catalana, també les aportacions científiques, mèdiques, tecnològiques, industrials, musicals, etc ens han estat furtades del nostre imaginari i, en molts casos, de l’imaginari universal perquè des de fa més de 300 anys no tenim un Estat al darrera a qui li interessi donar a conèixer aportacions o invents que no li són propis. Per això la historiografia espanyola s’ha encarregat, no només de mo reivindicar-los, sinó fins i tot ha intentat amagar-los. 

Joan Triadú en el pròleg al llibre Aportacions Catalanes Universals escriu:

"No gosaríem afirmar-ho del tot, però la història, tal com s’escriu, arriba a fer-nos dubtar que els catalans existim com a ciutadans del món. Val a dir que la història no fa res més que reflectir una determinada realitat. En el nostre cas, tant se val que sigui certa —si és que ho pot ser— com tendenciosa; rigorosa com manipulada o errònia."

Triadú remarca que cal que els catalans ens adonem de la contribució que individualment, però també com a poble, hem estat capaços d’aportar a l’encaminament humà positiu, al progrés espiritual i material; és a dir, a la pau, al millorament del treball, al pensament, a l’art i a les lletres, al bon viure i a les ciències i a la lluita amb el mal en general, amb la malaltia i amb la mort.

Avui, a La clau de la nostra història, en el nostre viatge setmanal al passat per entendre millor el present i preparar el futur, parlarem sobre aquest munt d’aportacions catalanes universals que han ultrapassat les fronteres del nostre país.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada