dilluns, 19 de desembre del 2016

Palos de Moguer o Pals d'Empordà? (Davantal de LA CLAU de la nostra història)


Goethe afirmava: "No tot el que se'ns presenta com la història realment ha passat... i el que realment va succeir en realitat no va succeir de la manera que se'ns presenta..."

Així sembla haver passat amb tot el que fa referència a Cristòbal Colom i als seus viatges de descoberta del nou món. Des de fa anys, alguns investigadors han apuntat la hipòtesi que les naus mai van sortir d’un imaginat Palos de Moguer, sinó que en realitat van partir de la població empordanesa de Pals.

Els partidaris de la història oficial han estat també anys dient que a Pals no hi ha hagut mai port. Contràriament, investigadors com en Jordi Bilbeny, de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya, té referències del port de Pals des del segle X fins el XVIII que es fan en textos que documenten ràtzies d'àrabs que desembarcaven a Pals i baixaven cap a Barcelona. També disposa de gravats on apareixen embarcacions que fondejaven enfront de la platja: "No era un port artificial ni hi havia cap escullera. Els vaixells ancoraven".

D'aquesta manera, el Palos de Moguer es pot dir que no ha existit mai i que el Palos que existeix, de la Frontera, a Huelva, no es correspon amb la població fortificada i vila de nobles que apareix en les cròniques.

La història oficial va començar a tremolar en els seus fonaments quan la investigadora Eva Sans, del Cercle Català d’Histporia, va localitzar un albarà amb segell sigil·logràfic de la Cort de la Batllia del Castell de Pals a l`Arxiu de la Corona d`Aragó de Barcelona. El manuscrit, datat el 29 de juliol de 1406, demostra que Joan Abril, batlle de Pals, atorga a n`Antoni Vinyals, patró de llagut de Palamós, acta notarial per “haver carregat en el port de Pals una saca de farina que ha de descarregar a Barcelona. Això certifica que a la vila reial de Pals es realitzaven transaccions navals.

Complementant tots aquests treballs, Toni Saura, investigador de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya, ha realitzat un exhaustiu treball de comparació entre la vila, citada com a Palos de Moguer en els gravats de principis del segle XVI i la vila de Pals. Els resultats són espectaculars i deixen poc espai per al dubte.

En el capítol d’Avui de LA CLAU de la nostra història seguirem pas a pas, de la mà de Toni Saura, la comparació entre el gravat i la vila fortificada de Pals.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada