dimecres, 21 de febrer del 2018

Folklore i cultura popular. Aureli Capmany (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)



La paraula folklore significa, literalment “ saber del poble”. El folklore, o cultura popular, és la cultura tradicional d’un país o d’un grup ètnic o cultural determinat. El folklore inclou les tradicions, les cançons, les llegendes, les dites populars, les supersticions, etc. 

Als Països Catalans, ja a les acaballes del segle XVIII, el valencià Carles Rosa es va dedicar a recollir alguns elements de la tradició popular, especialment contes i refranys en el seu llibre Rondalla de rondalles, de l’any 1776.

Enguany es compleixen cent cinquanta anys del naixement d’un dels grans folkloristes catalans: Aureli Capmany sense el qual es faria impossible explicar el sorgiment d’algunes institucions capdavanteres en la difusió del folklore. A  finals del segle XIX, amb només 23 anys, va ser un dels fundadors de l’Orfeó Català i a principis del XX impulsa la secció de Folklore del Centre Excursionista de Catalunya i l’Esbart Català de Dansaires, al qual ja es va sentir vinculat durant tota la seva vida.

Va exercir de mestre de jocs folklòrics i de cançons i de danses populars a diferents escoles.  Treballà a l'Arxiu Municipal de Barcelona i col·laborà en les seves publicacions. Va ser el fundador i el primer director de la revista infantil En Patufet el 1904, una revista infantil decisiva en la normalització de la llengua.

Aureli Capmany va treballar amb un interès especial en tres àmbits concrets: les rondalles, les cançons i les danses populars. Algunes de les seves obres més conegudes són la col·lecció il·lustrada Cançoner Popular, el Calendari folklòric de Catalunya,  Cançons i jocs cantats de la infantesa Com es balla la sardana o El ball i la dansa popular a Catalunya.

Enguany, i en motiu del 150è aniversari del seu naixement, la Generalitat de Catalunya ha inclòs el seu nom entre aquells que el 2018 gaudiran d’un any commemoratiu.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada