dijous, 24 de març del 2022

Ofensiva contra la llengua. Plantem cara?

 
I mentrestant ells no són capaços ni de fer-se la fotografia… Així ha titulat Vicent Partal el seu editorial d’avui a Vilaweb.

Realment, tot plegat és una mica penós, deplorable, nefast, dolorós i... kafkià. Mentre milers de persones secundaven la convocatòria de vaga (en la qual faltaven molts sindicats i associacions) es manifestaven i concentraven pels carrers de diferents ciutats del Principat en defensa de la llengua, de l’escola catalana i en contra de les sentències de la justícia espanyola, els nostres representants eren totalment incapaços de ni tan sols fer-se una fotografia conjunta i emetre algun tipus de comunicat en què demostressin la seva implicació en la lluita per la llengua.

El conseller d’Educació, el qüestionat Josep González.Cambray, ha afirmat que, en el decret que estan preparant, no s’aplicarà cap percentatge en l’aprenentatge de les llengües a l’escola. Un decret que  vol  portar a consulta pública prèvia a través del Portal de Transparència de la Generalitat.

Els sindicats, però, no confien gens ni mica en aquest decret. En una recent entrevista, Iolanda Segura, portaveu de l’USTEC, el sindicat majoritari en el sector, ha manifestat que no es creu absolutament res del que diu el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray i ha afirmat que la conselleria acatarà la sentència del TSJC per la porta del darrere.

"Una cosa són les paraules que diu el conseller i una altra cosa són els fets. S'ha de situar el català com a única llengua vehicular i aquestes paraules el conseller no les ha dit mai, no les hem sentit de la seva boca. Per tant, vol acatar la sentència però per la porta del darrere", assegura la portaveu d'USTEC. "El conseller diu que siguin els centres educatius els que gestionin els seus projectes lingüístics com vulguin en funció de la seva realitat socio-lingüística i així poden passar dues coses: que enterrem la immersió lingüística perquè els centres poden no situar el català com a única llengua vehicular i això vol dir que la immersió lingüística queda tocada de mort i, d'altra banda, aquells centres que decideixin situar el català com a única llengua vehicular, queden descoberts davant de possibles ofensives judicials o polítiques. El discurs del conseller no va en la línia de no acatar la sentència sinó que ens diu feu el que vulgueu i això és acatar la sentència.”[i][1]

Mentre el Govern i bona part de la societat catalana estem dormint a la palla, l’enemic s’organitza i es prepara. Associacions com “L’Assemblea per una escola bilingüe” acompanyada de fins a 14 entitats més han creat la plataforma “Escuela de todos”  amb l’objectiu de “conseguir la aplicación del mínimo del 25%  horas en castellano y el fin de la inmersión”.  “Escuela de todos” exigirà l’aplicació del 25% del castellà a les aules amb una demanda col·lectiva que representarà unes 1.500 persones, que poden ser més, encara, perquè la recollida de signatures continuarà fins al proper diumenge 27 de març.

Cal plantar cara, decididament i de manera clara i sense cap mena de prejudici. Tenim enemics dins el mateix país que volen acabar amb la llengua catalana, perquè saben molt bé que és la llengua el nostre principal signe d’identitat. Recordem... Conquesta, colonització i assimilació... “Un rey, una ley, una religión, una llengua...”[2]

Són, conscientment o no, enemics. Tal com va dir Tortell Poltrona en  el pregó de les Festes de la Mercè de Barcelona del 24 de setembre de 2020:

“Hi ha gent obstinada a pensar que la nostra llengua és el castellà i nosaltres vinga a parlar català. Es veu que devem tenir problemes mentals. Potser pensen que la seva llengua és més important que la de la meva mare. Doncs no. Qui rebutja la llengua i la cultura d’un lloc, com a mínim, es pot dir que és un inadaptat.”

Els pares i mares de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar ens han marcat un camí. Les famílies de P5, les primeres afectades per la sentència del 25% de castellà, han presentat una demanda judicial, amb el suport d’Òmnium, a la recerca d’una jurisprudència. Volen arribar, si és necessari (i crec que en serà) arribar fins als tribunals europeus.  Aquestes famílies planten cara decidides a deixar sense efecte l’ofensiva antiescola catalana engegada ara pels tribunals de justícia. Allò que hauria de fer el govern. que té l’objectiu d’establir jurisprudència, si cal arribant fins als tribunals europeus. Les famílies, decidides i fermes en la defensa dels seus drets, volen entrar en el fons del litigi per deixar sense efecte l’ofensiva dels tribunals contra el model d’escola catalana, és a dir, fent allò que se suposa que hauria de fer el govern, però que evidentment no fa.

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha manifestat que “L’escola de Canet és un cas paradigmàtic i de país” [...] El model educatiu no el decideixen els tribunals, som davant d’una intromissió intolerable i injustificada que no respon a motius pedagògics i és impròpia de societats democràtiques [...] Volem invalidar cada iniciativa que tingui la temptació de trencar el model d’escola catalana, que és consens de país i exemple de cohesió i d’aprenentatge.

Internacionalitzar també el conflicte lingüístic, com ja han començat a fer set organitzacions de la societat civil que s’han unit per reclamar al relator de minories de les Nacions Unides que actui per frenar la campanya dels tribunals espanyols que busca tombar la immersió i imposar la vehicularitat del castellà al sistema educatiu de Catalunya.

Necessitem que la reacció dels pares i mares de Turó del Drac es multipliqui arreu del país. Que siguin centenars les escoles on les famílies s’organitzin i contraataquin. Si els enemics presenten una demanda col·lectiva de 1.500 persones, nosaltres hem de ser capaços d’ensorrar-los en la ignomínia i el ridícul amb milers i milers de signatures; milers de veus als mitjans i als tribunals, a les escoles, a les associacions, a les entitats. Milers i milers de veus als carrers.


[1]   ElNacional.cat 23/03/2022 https://www.elnacional.cat/ca/societat/iolanda-segura-vaga-ustec-cambray-acata-sentencia-castella-escola_730674_102.html

[2] Comte Duc d’Olivares, segle XVII 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada