dijous, 27 d’octubre del 2022

51 anys de “I am a Catalan”"On és l'art perdut durant la Guerra Civil? L'exili català a Mèxic (2a part) Absolutisme contra pactisme. La Ciutadella de Barcelona

 

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 206

L’any 1904, convidat pel president Theodore Roosevelt,  Pau Casals havia ofert un concert a la Casa Blanca. En aquells anys de principi de segle XX, Casals era presentat més com a porto-riqueny que com a català. De fet, en dels diferents articles periodístics no hi havia cap menció a Catalunya i El cant dels ocells es descriu com una "melodia espanyola".

24 d’octubre de 1971. Estrena de l’Himne de les Nacions Unides compost per Pau Casals. El músic català interpreta al violoncel “El cant dels ocells”, la cançó tradicional catalana.

Aquell 24 d’octubre de 1971, el secretari general de l’ONU, el birmà U Thant li va concedir la primera Medalla de la Pau de les Nacions Unides. Pau Casals no en tenia cap coneixement d’aquest lliurament i va començar a parlar, en un discurs totalment improvisat... “I am a . Catalan”

“I am a Catalan”... el discurs pronunciat en anglès, amb veu clara i forta, van causar un enorme impacte i les portades dels diaris nord-americans de l’endemà se'n van fer especial ressò. Aquest cop, sí que destacaven la catalanitat de Pau Casals i la seva lluita constant per la pau a Catalunya i al món.

Recordem aquell moment històric...

Final

La frase de la setmana de músic, compositor, violoncel·lista Pau Casals

 “Potser sóc el músic més vell del món... però en molts aspectes sóc un home encara jove. Això és el que vull que sigueu vosaltres: joves, joves tota la vida, i que digueu les veritats al món”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir tots plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada