dissabte, 22 d’octubre del 2022

El capitalisme a Catalunya: el fet diferencial. 3 de 4 (Castella del segle XIII al XVII)

 

Que passava a Castella durant aquest període que va del 1250 al 1450?

El conreu d’ovelles i la llana era l’únic producte que era capaç d’exportar Castella El segle XIII es crea l’organisme rector. el Concejo de la Mesta (el nom complet era “Honrado Concejo de la Mesa de Pastores”). Un gran bloc monopolístic inclinat cap els grans propietaris i eclesiàstics. Era un model gens competitiu i, a la llarga, aquesta política basada gairebé exclusivament en la venda de llanes a l'estranger dugué Castella al col·lapse econòmic.

Castella implicada sempre en guerres de religió. Dilapida riqueses d’Amèrica en exèrcits i per mantenir l’imperi. A partir del segle XVI, els col·lapses financers són continus  1576, 1596, 1627, 1647 , 1652, 1662,1666,1799, 1820, 1866, 1939...

Els segles XV al XVII presenten una societat castellana sense burgesia, , sense una forta organització comercial de ciutats i una xarxa de vies de comunicació potent; sense ports, sense un clima benèvol i sense una economia estable. Al segle XV trobem una Castella desèrtica, amb ciutats petites i mal comunicades entre si, a moltes jornades de viatge les unes de les altres, amb un comerç testimonial, gairebé de subsistència.

Els segles XVI i XVII queden molt ben reflectits en el personatge de Cervaantes,  El Quixot...Un Hidalgo, incapaç de treballar per no tacar el seu estatus, viu gairebé en la misèria.

Treballar estava mal vist. Un cert tret característic dels castellans durant aquests segles era el de menystenir el treball i el comerç.  L’historiador William Prescott,  destaca "la miserable condició de Castella i la total carència de totes les arts útils". Si el treball estava mal vist, la manca de les arts útils només podia ser-ne la conseqüència natural. A Castella, els hidalgos i els nobles estaven impossibilitats, per raons de sang i d'honra, a fer feines manuals, les classes socials eren molt marcades i fer un salt d'un estament a l'altre era totalment impossible.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada