divendres, 7 d’octubre del 2022

L'aturada de país del 3 d'octubre. El polèmic testament de Carles II. El Coll de Panissars. Roger de Llúria

LA CLAU de la nostra història. Programa 203. Emès el 5 d'octubre de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Davantal

Benvingudes i benvinguts a La CLAU de la nostra història. Programa 203

Avui es compleixen 5 anys de l’aturada de país del 3 d’octubre de 2017

L’endemà de la victòria del SÍ en el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017, la Taula per la Democràcia, formada per entitats socials (Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural), organitzacions sindicals (CCOO, UGT, USOC) i organitzacions patronals (PIMEC, CECOT), entre moltes altres va cridar a aturar totalment Catalunya el 3 d’octubre. La principal Associació empresarial, la Patronal Foment es mostrà contrària a la vaga. No es va fer servir en cap moment el terme “vaga general”, però de fet és el que va acabar sent.

El 3 d’octubre molt probablement era el dia clau per fer efectiva la independència. Aquesta oportunitat, però, va ser també desaprofitada, reconduint el que havia de ser l’ocupació del país amb la legitimitat dels resultats del referèndum de l’1 d’octubre, en una aturada per reivindicar la dignitat del poble català i denunciar la repressió de l’Estat espanyol contra la ciutadania de Catalunya.  

La vaga va tenir un gran seguiment. Els estibadors del Port de Barcelona i del Port de Tarragona van secundar la vaga al 100%. També ho va fer Mercabarna, així com gran part de centres educatius i sanitaris.

Segons les dades del Ministeri de Treball unes 2.200.000 persones van quedar registrades com a vaguistes.  Això representa més del 81% d'assalariats de Catalunya i més d'un 67% si s'hi inclouen els empresaris, cooperativistes, autònoms i comerciants. Hauríem de remetre’ns fins als anys 80 per trobar alguna vaga general amb una incidència similar pel que fa a hores treballades, nombre de vaguistes i mobilitzacions al carrer.

El que podia haver estat el dia d’inici d’un nou futur per a Catalunya va ser malbaratat i desaprofitat. A la nit tothom va tornar a casa seva.

Final

La frase de la setmana del pensador, psicolingüista i activista Noam Chomsky

Qui són els guardians de la història? Els historiadors, naturalment. Les classes educades, en general. Una bona part de la seva feina és la de conformar la nostra visió del passat de manera que afermi els interessos del poder actual.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada