dijous, 13 d’octubre del 2022

La catalanitat de Colom. La història de Catalunya dia a dia. Cercant el port de Pals

LA CLAU de la nostra història. Programa 204. Emès el 12 d'octubre de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

 Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 204

Avui, 12 d’octubre és la festa nacional espanyola, primer anomenada “Fiesta de la raza espanyola”, “Dia de la raza” i posteriorment “Dia de la Hispanidad”. Com ja sabeu, el 12 d’octubre es commemora l’arribada a Amèrica de Cristòfol Colom el 1492.

S’ha reflexionat, s’ha parlat i s’ha escrit molt sobre la catalanitat de l’almirall Colom. La tesi de la seva catalanitat  ha estat defensada pre més de 60 historiadors al llarg dels anys. El Centre d’Estudis Colombins,  el peruà Lluís Ulloa, els catalans Ricard Carreras , Enric Bayerri, Caius Parellada, Pere Català i Roca, Francesc Albardaner,Ernest Vallhonrat, Gabirel Verd i Jordi Bilbeny,  l’eivissenc Nito Verdera, l’historiador nord-americà  Charles J. Merrill, el francès, Gerard Garrigue, la investigadora  nord-americana Estelle Yrrizari, i molts altres.

Hi ha, doncs, infinitat de material que ens porta a la conclusió que Colom era català i que l’expedició va ser un projecte de la corona catalana, finançada i executada majoritàriament per catalans. Algun exemple:

Bartolomé de las Casas assenyalava que Colom no coneixia bé el castellà i que no era la seva llengua materna. Ulloa afirmava que en el lèxic castellà de Colom s'hi poden trobar catalanismes. Nito Verdera ha ampliat el lèxic a catalanismes d'origen nàutic, desconeguts fins llavors en castellà. A més, també assenyala la coincidència de fins a vint topònims colombins amb les Illes Pitiüses (Margalida, Boca de Dragó, Punta de l'Arenal...). L'enginyer lingüista Lluís de Yzaguirre i Maura aplica tècniques de lingüística forense i arriba a la conclusió que les interferències fonològiques en els escrits autògrafs de Colom corresponen a les d'un parlant del català oriental central.

Les Capitulacions de Santa Fe, en aquest document signat pels Reis Catòlics el 17 d'abril del 1492 sobre l'expedició marítima de Cristòfor Colom se'l nomena almirall, virrei i governador general de tots els territoris que descobrís o guanyés durant la seva vida. Les capitulacions estan signades per Joan de Coloma, secretari de Ferran el Catòlic i protonotari de la corona d'Aragó, malgrat que la concòrdia de Segòvia especificava que els funcionaris d'un regne no podien actuar en l'altre. Està redactat a l'estil de la Reial Cancelleria de la corona d'Aragó, tal com es feia en els capítols de cort de les Corts Catalanes, i sense precedents en les capitulacions castellanes. Els càrrecs de governador general i virrei són típics de la corona catalana. Alfonso García Gallo, en analitzar els càrrecs de governador que els reis Catòlics van atorgar a Cristòfor Colom, assegura que "aquests dos càrrecs eren desconeguts a Castella i existents, en canvi, a la corona catalana”.

El professor nord-americà Charles Merrill, autor de llibres com “Colom de Catalunya: Els orígens de Cristòfor Colom revelats” o “Colom. 500 anys enganyats”, aposta decididament per la catalanitat de Colom i es pregunta per què se n’amaga l’origen, per què la història està plena de mentides i falsedats , de confusions i tergiversacions històriques que amaguen la catalanitat de l’almirall.  

Final

La frase de la setmana del periodista i escriptor uruguaià Eduardo Galeano:

Per no ser muts, cal que comencem per no ser sords.

Us esperem la setmana que ve per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada