dimecres, 26 d’octubre del 2022

5 anys de la Declaració d'Independència. Delicte de sedició. El govern en minoria d'ERC

 

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 24 d'octubre de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats: 

Olga Amargant, advocada, presidenta Coordinadora Advocacia de Catalunya

Guillem López, jurista

Manel Carrasco, activista ,exSN ANC

La nova consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha reclamat reformar el delicte de sedició "el més ràpid possible" i celebra que des del govern espanyol en siguin partidaris.

De la part espanyola, Pedro Sánchez ha donat llargues a aquesta reforma que ERC reclama per aprovar els pressupostos generals de l'Estat . El president del govern espanyol ha tornat a afirmar que no compta amb els suports necessaris per escometre la reforma.

En Josep Costa i en Jordi Turull, per exemple, es mostren totalment contraris a la reforma de la sedició. Costa diu que o derogació o res; i ha afegit “ara que les instàncies internacionals han confirmat que el delicte no es pot aplicar al que vàrem fer l’1O, només faltaria que els ajudéssim a modificar-lo per a què se’ns pugui aplicar (encara que sigui amb menys pena).” Fent referència a les intencions del Govern espanyol de reduir la pena a la meitat.

Recordem que diu el codi penal sobre el delicte de sedició: “Són reus de sedició els que s'alcin públicament i tumultuàriament per impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis o qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic, el legítim exercici de les seves funcions o el compliment dels seus acords, o de les resolucions administratives o judicials.”

Analitzem bé el redactat i comprovarem que gairebé qualsevol manifestació, concentració o protesta contra una llei o l’execució d’una llei pot arribar ser considerada com a delicte de sedició.

“Alçar-se públicament i tumultuàriament...” Què és un tumult... Una agitació que es produeix en una reunió de persones, en una multitud, amb crits i confusió de veus. Segons el Diccionari de l’IEC. Què en diu el Diccionario General de la Lengua Española: Confusión agitada o desorden ruidoso. Alboroto producido por una multitud.

Cal doncs la desjudicialització que implicaria, entre altres, la reforma de la sedició, indults, reforma del Tribunal de Comptes o bé cal optar, en paraules de Josep Costa “per la desobediència civil que n’és exactament el contrari: judicialitzar l’exercici dels drets fonamentals.”

Dijous, es compliran cinc anys de la proclamació d’independència al Parlament de Catalunya. Us recomano la lectura de l’editorial d’avui d’en Vicent Partal titulada “Apologia del 27 d’octubre de 2017”. Si, com  escriu Partal, la majoria independentista considerem que el conflicte entre Catalunya i Espanya és ben viu i que encara han de passar moltes coses, i poden passar, la importància d’allò que va passar el 27 d’octubre de 2017 és fonamental.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana... En el marc de la Segona Guerra Púnica, Anibal Barca va fer la promesa al seu pare Amílcarque mai no faria marxa enrere en la seva lluita contra Roma. El setembre del 218 A.C. quan havia de travessar els Alps va dir als seus homes:

“Trobarem un camí, i si no n’hi ha el crearem.”

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada