dimarts, 4 d’octubre del 2022

Cinc anys de l'1 d'octubre de 2017. 450 aniversari del naixement de Joan Carles i Amat. L'aiguat de Santa Tecla de 1874

La Clau de la nostra història. Programa 202. Emès el 28 de setembre de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Benvingudes i benvinguts al primer programa de la nova temporada de LA CLAU de la nostra història. Programa núm. 202

Tot plegat va començar fa molts i molts anys, però l'esprint final de l'independentisme arrenca, segurament, un 13 de setembre de 2009,  a Arenys de Munt. Durant més de 8 anys el moviment independentista va fer front a tot i a tots. Va superar les amenaces. Va superar amb èxit el 9 de novembre de 2014. Va superar també amb èxit el 27 de setembre de 2015, quan va guanyar el plebiscit (malgrat que ens deixéssim prendre el relat) i va guanyar les eleccions situant una majoria absoluta de 72 diputats independentistes al Parlament de Catalunya. Va superar tràngols com l'elecció de President. Va superar el drama dels pressupostos. Va superar les imputacions. Havia aprovat  una Llei de referèndum i una de transitorietat .El moviment independentista no havia fet res més que avançar, pas a pas, des d'aquell 2009 fins al 2017.

Arribar a l’1 d’octubre de 2017 no va ser gens fàcil. L’Estat espanyol va posar en evidència,, una vegada més, que no era un estat democràtic. Els atacs van ser constants, no només contra el referèndum, sinó contra els drets més elementals com els de reunió, concentració, llibertat de premsa o d'expressió.

L’1 d’octubre de 2017 la gran victòria democràtica de l’independentisme va ser inqüestionable.

Aquell mes d’octubre de 2017 va ser el desencadenat de tot el que ha anat passant després: empresonaments, sentències, inhabilitacions, repressió... i incerteses, desconcerts, dubtes, enfrontaments, trencadisses i molts, molts interrogants.

Presos polítics i exiliats. 4.000 represaliats amb la “Normalització” de la repressió... La Crida, il·lusió i desencís... El Tsunami...  el “Sit and talk”... la davallada de l’Assemblea... eixamplar la base... fer República... Taula de diàleg i un llarg etcètera.

Avui, quan es compliran cinc anys d’aquell 1 d’octubre. Cal recordar-lo, cal tenir-lo ben present. L’1 d’octubre de 2017 quan la societat civil catalana va posar contra les cordes l’Estat espanyol i, probablement, quan alguns van fer descarrilar el tren que ens portava directament cap a la República catalana independent.

Final

La frase de la setmana de l’activista conegut com a Malcom X

No hi ha res millor que l'adversitat. Cada derrota, cada angoixa, cada pèrdua, contenen la seva pròpia llavor, la seva pròpia lliçó de com millorar el rendiment la pròxima vegada.

Tornarem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves Claus de la nostra història. Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada