dimecres, 5 d’octubre del 2022

"Sociolingüística per a joves del segle XXI" amb Jordi Solé. Cinc anys del 3 d'octubre. Esclata la crisi enbtre ERC i Junts

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 3 d'octubre de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Jordi Solé, editor, escriptor i sociolingüista

Núria Vilajeliu, organitzadora d’actes

Josep Pinyol, SN de l’ANC

Víctor Cucurull, historiador

Davantal

José María Aznar, setembre de 2018: “Dije que antes se fracturaría Catalunya que se rompería España”, ha dicho Aznar tras lo cual ha añadido que “ eso ya se  ha conseguido, ya se ha fracturado”

Potser va córrer molt el Sr. Aznar, però és evident que a finals del 2018 la divisió entre els partits independentistes era ja un fet, que s’ha anat accentuant amb el temps. La conseqüència inevitable és que la gent hem anat passant de la desconfiança a l’animositat vers els nostres representants.

L’enèsima situació de desunió que hem hagut de patir aquest darrer cap de setmana frega ja la incompetència i fa realitat aquella frase de Terradelles: En política es pot fer de tot menys el ridícul.

La gent, però, hi continua sent. Dissabte ho vam tornar a demostrar. Hem passat del desànim a la desafecció i a la indignació.  Hem deixat de creure en els nostres representants perquè han dit moltes coses, però n’han fet poques o gairebé gens. Hem deixat de creure que la independència vindrà de la ma dels partits polítics. 

Sabem que la via de la negociació amb l’Estat espanyol mai no ens portarà a exercir el dret d’autodeterminació de forma acordada. Sabem que sense una majoria social mobilitzada entorn d’un projecte compartit, no serà possible assolir l’objectiu d’instaurar la República Catalana de forma efectiva en el propi territori. Sabem que el primer gran escull a superar és d’ordre intern i per superar-lo cal que  la societat civil catalana torni a comandar el procés d’independència empenyent els partits, com va fer el 2010 amb les consultes i a partir del 2012 amb l’Assemblea.

Avui, es compleixen 5 anys de l’aturada de país del 3 d’octubre de 2017. Una vaga general que, segons les dades del Ministeri de Treball, van seguir unes 2.200.000 persones. Hauríem de remetre’ns fins als anys 80 per trobar alguna vaga general amb una incidència similar pel que fa a hores treballades, nombre de vaguistes i mobilitzacions al carrer.

El 3 d’octubre molt probablement era el dia clau per fer efectiva la independència. Aquesta oportunitat, però, va ser també desaprofitada, reconduint el que havia de ser l’ocupació del país amb la legitimitat dels resultats del referèndum de l’1 d’octubre, en una aturada per reivindicar la dignitat del poble català i denunciar la repressió de l’Estat espanyol contra la ciutadania de Catalunya. 

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

 Final

La frase de la setmana del que va ser president del Estat Units d’Amèrica, Abraham Lincoln

Si em dones sis hores per talar un arbre, en passaré quatre preparant la meva destral.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada