divendres, 14 de juny del 2024

Josep Rull president Parlament de Catalunya. Resultats eleccions europees. La UE un projecte fallit

 

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 10 de juny de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

                                        Canal del Vull una resposta al YouTube

Convidat:

Alfons Duran, Manàger, alt directiu, consultor i professor d’escola de negocis. Va estudiar Sociologia, Psicologia i Administració d’Empreses a les universitats de Deusto, Barcelona i Stanford. És Màster en Societat de la Informació i el Coneixement per la UOC). Publica periòdicament articles en el seu web alfdurancorner.com que s’apropa als set milions de visites. Autor de diversos llibres, entre altres Memorial per als desmemoriats, El capitalisme i el seu setè de cavalleria i Querido Paul

Davantal

El 12 de maig passat l’independentisme perdia la majoria que tenia al Parlament de Catalunya des de feia ja uns quants anys. Malgrat aquests resultats, avui l’independentisme ha aconseguit la majoria a la Mesa del Parlament.

Josep Rull és el nou president del Parlament. En el seu discurs d’obertura ha citat Pau Casals i el discurs que va fer a l’ONU el 1971 en rebre la Medalla de la Pau de les Nacions Unides: “Sóc català. Catalunya és avui una província d’Espanya, però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra...”

Finalment, la Mesa s’ha constituït amb majoria independentista  amb un preàmbul més que important: la mesa d’edat ha acceptat els vots delegats de Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg. La legislatura, doncs, comença amb bones notícies per a l’independentisme. Caldrà veure si continuen amb l’elecció del president de la Generalitat.

Aquest cap de setmana, diumenge als Països Catalans, han tingut lloc les eleccions al Parlament europeu. Triomf dels Populars amb 189 escons seguit del Socialdemòcrates amb 135 escons. Com ja s’esperava, augment de l’extrema dreta arreu i en especial a França i a Itàlia. A l’Estat espanyol, guanya el PP seguit de molt a prop del PSOE. Vox en tercer lloc i Sumar superant Podem. empat tècnic entre el PP i el PSOE i ja més distanciats VOX i Sumar. Als Països Catalans, victòria del PP al País Valencià i a les Illes. A la Catalunya del Nord el bloc de la ultradreta ha superat la meitat dels vots amb un 50,78% dels vots totals. Al Principat, victòria contundent del PSC i una nou daltabaix de l’independentisme. Junts i ERC han perdut prop d’un milió de vots en relació a les europees del 2019 (aproximadament 540.000 junts i 460.000 ERC.) L’abstenció és la gran vencedora d’aquestes eleccions. A Catalunya gairebé un 56% País Valencià 47% Illes  60%. Al conjunt de l’Estat 51%

En el programa d’avui parlarem d’aquests resultats, però també volem parlar de l’Europa que Alfons Duran-Pich, en l’article “La Unió Europea: un projecte fallit”, defineix com un “macroestat democràtic i de dret” (tot en minúscules i en cursiva, perquè és pura pantomima).

En parlem tot seguit amb el nostre convidat. Som-hi. Comencem! 

Final

Avui marxarem recordant el company Pep Fort que va morir el passat 7 de juny després de lluitar contra el càncer durant 14 anys. Activista independentista, va ser membre del SN de l’ANC i va ser un dels fundadors de l’associació Donec Perficiam que actualment presidia.

'Donec perficiam' és un lema en llatí que feien servir les Reials Guàrdies Catalanes —la guàrdia personal de l’arxiduc Carles III, comandada per Antoni de Peguera i d’Aimeric, marquès de Foix— durant la guerra de Successió del 1714. El lema estava inscrit en la bandera de Santa Eulàlia i significava que els combatents mantindrien la lluita 'fins a reeixir', fins a aconseguir vèncer l’enemic. Era un clam de persistència, de perseverança i de confiança amb la victòria final.

Marxem amb el pensament posat en Pep Fort i en tota la nostra gent que és la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada