divendres, 21 de juny del 2024

Els museus, espais des d’on canviar la història. La festa popular, Festes.org. La batalla d'Almansa


LA CLAU de la nostra història Programa 266. Emès el 13 de juny de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. ^Programa 269

Fa uns mesos, el departament de Cultura va nomenar Manuel Borja-Villel, exdirector de la Fundació Antoni Tàpies, el Macba i el Museu Reina Sofia, com a assessor museístic per aprofundir en el futur dels museus i el seu paper social.

Borja ha presentat les activitats que, a partir d’aquesta setmana i fins al 2026, es desenvoluparan a Catalunya sota el títol genèric de Museu habitat, en el sentit de sentir els museus com a propis. “En èpoques de crisi la societat mira cap al passat per entendre millor el present i veure cap a on anem”, diu Borja-Villel.

L’objectiu de Borja-Villel és “replantejar” l’ecosistema dels museus catalans, a partir de repensar-ne aspectes diversos.  “La investigació militant”, diu,serà una de les claus de tot aquest procés. Un dels interrogants que que cal respondre és què es pot fer per forjar les històries d’aquells de qui no es conserven documents, o que quan existeixen, com és el cas dels esclaus, els redueixen a la seva condició d’esclavatge per sempre. Borja-Villel es fa i ens fa una pregunta clau: “Com s’escriu la història, des d’on s’escriu?”.

El plat fort del programa per al gran públic serà una gran exposició que es podrà visitar, simultàniament, al Museu Marítim, al Palau Moja i als recuperats Tinglados del Port Vell. Cadascuna de les seus abordarà  unes temàtiques concretes. Els Tinglados, per exemple, estaran dedicats a les nocions de “paisatge, desplaçament i identitat” a través del diàleg d’un reguitzell d’obres històriques riquesd’artistes com Isidre Nonell, Colita i Anna Turbau amb unes altres  de contemporànies .

També hi haurà uns altres “assajos expositius”. Al Palau Moja, s’hi podran veure les Variacions Güell, de Jorge Ribalta, i treballs d’artistes com Aline Motta i Oriol Vilanova, entre d’altres. L’assaig del Museu Marítim de Barcelona tractarà temes com l’impacte de la importació de matèries primeres com ara la fusta de Guinea en el disseny de productes i d’arquitectura durant els anys 50 i 60 amb material històric i obres d’artistes contemporanis I el Pavelló Victòria Eugènia acollirà una sèrie d’intervencions artístiques per reflexionar sobre l’impacte en la nostra manera d’entendre el món de les grans exposicions internacionals de les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX.

Final

El 13 de juny passat es van complir 78 anys del naixement de la periodista i escriptora Montserrat Roig. Seva és, doncs, la frase de la setmana:

“La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història. Que passeu una molt bona setmana!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada