diumenge, 14 de juliol del 2024

"Sota la figuera". Converses amb Enric Larreula, Jéssica Neuquelman i David Vila i Ros

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 8 de juliol de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

Convidats

Enric Larreula, escriptor, professor universitari i il·lustrador i és autor de més d’un centenar de llibres d’assaig, d’ensenyament, de poesia i de narrativa per a grans i petits.

David Vila, escriptor i professor i és autor de llibres de narrativa per a grans i menuts, de poesia i d’assaig i reflexió lingüística.

Jessica Neuquelman filòloga, traductora, professora de llengües, activista per la llengua i una enamorada del català.

Davantal

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit suspendre el decret de règim lingüístic que va aprovar el Govern el 14 de maig i que fixa el català com a llengua “normalment emprada com a vehicular”. Aquest decret es va aprovar per blindar l’ús del català i evitar la imposició del 25% de castellà, i havia estat recorregut per l’Assemblea per a una Escola Bilingüe, que demanava la suspensió cautelar. El TSJC manifesta que aquest decret “dona cobertura a accions educatives que puguin situar en una posició marginal la llengua castellana en l’ensenyament, ja que únicament es garanteix la posició prevalent i vehicular del català”.

Aquesta mala notícia  pel català en el món de l’educació s’afegeix a les dades negatives de l’InformeCat 2024 que ha publicat recentment La Plataforma per la Llengua. Cinquanta dades sobre l’estat de la llengua catalana als Països Catalans en què, entre altres, reflecteix que només un 12% dels joves entre 15 i 34 anys parlen únicament el català com a llengua diària, mentre que entre aquest col·lectiu hi ha un 85% de castellanoparlants habituals.

Més dades, tres de cada deu metges no saben parlar el català i un de cada deu no l’entén. Només el 22,8% de les empreses a Catalunya donen facilitats per a l’aprenentatge i perfeccionament del català.

Més enllà del Principat hi ha dades molt preocupants com que a les Illes Balears, més de la meitat dels habitants parlen sempre en castellà amb la família, mentre que els que ho fan només en català són poc més de la quarta part.

No hi ha setmana que els governs del PP i VOX, tant a les Illes com al País Valencià, no ens sorprenguin amb noves mesures en la seva particular croada lingüística contra el català. A les Illes, es pretén crear una oficina anomenada de “les llibertats lingüístiques” que tant els partits de l’oposició com les principals entitats de la societat civil han qualificat com de “L’atac més gran contra la llengua en quaranta anys, o d’una oficina de persecució contra els catalans i els catalanoparlants.”

L’ajuntament d’Elx ha aprovat el Reglament de Cooficialitat Lingüística que pretén reconèixer tant el castellà com el valencià com a llengües històriques.

Encara més.... PP i VOX han presentat “una proposició llei per la qual es regula la llibertat educativa” i que, segons El Tempir d’Elx empeny cap a la irlandització del valencià. Amb aquesta llei, en el millor dels millors escenaris possibles per a la llengua, en les zones valencianoparlants, l’alumnat d’infantil impartirà un 65% de les classes en català, i a partir de tercer de primària, un 52% com a màxim.

Acabem, però, amb una notícia positiva per a la llengua, que també n’hi ha! A les Illes, el “Pla Pilot Voluntari de Lliure Elecció de Llengua”. Cap col·legi públic no ha decidit participar en aquesta iniciativa de segregació lingüística i només s’hi ha adherit onze centres privats

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana... avui em repetiré perquè hem estat parlant de llengua i l’haig de dir:

Això acabarà bé. I si no, és que encara no ha acabat.

Benjamin Franklin deia que "Un camí de mil milles comença amb un pas”. El nostre primer pas va ser l’octubre de 2012 i avui, 8 de juliol de 2024, tanquem la dotzena temporada ininterrompuda d’emissió.

Si tot va bé, el setembre engegarem la que serà la 13a temporada en què celebrarem el programa número 500.

El meu agraïment a tots els que heu fet possible aquestes dotze temporades ininterrompudes de programa. Començant per tots els que en un moment o altre heu format part de l’equip del Vull una resposta. A tots els nostres convidats. A tota la gent que ens heu seguit, ja sigui en directe, ja sigui per les xarxes. I, evidentment , a tot l’equip humà d’aquesta gran televisió que és ETV Llobregat.

Acomiadem el darrer programa de la 12a temporada amb el mateix missatge que, setmana darrera setmana, des de fa set anys. El missatge que ens permet tenir sempre present la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili

Tornem al setembre. Que passeu un bon estiu, cuideu-vos molt i, ja ho sabeu... que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada