dimarts, 22 d’octubre del 2019

La repressió franquista al barri del Raval (DAVANTAL del programa 150 de LA CLAU de la nostra història)


El 26 de gener de 1939 les tropes franquistes ocupaven la ciutat de Barcelona. Amb la fi de la guerra per als barcelonins no va arribar la pau a Barcelona, sinó que s’inicià una dura postguerra. La societat barcelonina quedà dividida entre vencedors i vençuts, i aquests darrers van patir una terrible repressió. Per a les noves autoritats feixistes, Barcelona simbolitzava la capital del front d’esquerres, del catalanisme i del republicanisme, tres punts pels quals les tropes rebels s’havien revoltat contra el poder legal republicà.

La dictadura franquista va posar en funcionament una xarxa repressiva repartida per tota la ciutat amb un sistema d’empresonament que es podia dividir en tres blocs: els camps de concentració, els batallons de treballs forçats i les presons. Els tres van estar en funcionament a la Barcelona de postguerra.

La repressió va anar des de perdre la feina per ser contraris al règim a ser empresonats i afusellats per defensar la legalitat republicana. Les persones que eren detingudes i acusades d’haver tingut càrrecs de responsabilitat política, sindical o militar durant la República, eren jutjades en judicis sumaríssims, sense cap mena de garantia jurídica, i condemnades a diverses penes de presó. En els pitjors dels casos eren sentenciades a mort i afusellades.

El 1941 es va crear la Brigada politicosocial. En els primers anys va estar molt centrada en la persecució dels nuclis de resistència estrictament política i de tots aquells que es considerava que havien tingut un paper destacat (militar o polític) durant la República i la guerra. Molt aviat, però, el seu cercle d’acció es va ampliar a tota mena d’àmbits, particularment l’activitat sindical clandestina, l’associacionisme i l’activisme cultural al marge de l’oficialitat, fins a tot allò que era considerat “antisocial”, com la prostitució o l’homosexualitat.

A LA CLAU de la nostra història d’avui ens endinsarem en el que va representar la repressió franquista a partir de l’any 1948, a través del llibre De la llarga nit a l'albada (1948-1971). Records d'un noi del Raval de Barcelona i amb el seu autor Josep Catà.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada