divendres, 27 de novembre del 2020

Acord d'Esquerres per la República Catalana. Pla d'Acció Política Postelectoral. ERC dóna el SÍ als pressupostos espanyols.

Vull una resposta. 9a temporada. Emès el 26 de novembre de 2020 per ETV Llobregat

Convidats: 

Josep Ferrer,  president d’Acord d’Esquerres per la República Catalana

Mercè Zamora, Acord d’Esquerres per la República Catalana

Toni Infante, portaveu de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

Davantal

En català tenim una frase feta molt expressiva, com totes les frases fetes, “La cançó de l’enfadós” que més o menys vol dir “una cosa que es repeteix amb molta insistència fins a fer enfadar molt els qui l’escolten.” 

Tenim una altra expressió que va ser molt coneguda i repetida entre els anys 80 i 90 del segle passat que és la del “peix al cove”, que gairebé tots coneixeu, i que té el significat “d’una cosa fàcil, ràpida d’aconseguir”.

“Peix al cove” es va fer famosa perquè va ser el sistema del president Pujol i que es resumia en aconseguir allò que es pogués pactant amb qui calgués. Així va ser com el president Pujol va fer pactes amb la UCD, amb el PSOE i amb el PP.

Ara, una vegada més, torna la cançó de l’enfadós i el peix al cove. I de la mateixa manera que Convergència i Unió va fer pactes amb en Suàrez, amb en Felipe González, amb Zapatero o amb l’Aznar. De la mateixa manera que ERC pactava amb Zapatero o amb Sánchez, ara tornem a sentir la cançó de l’enfadós, amb la mateixa lletra: la pluja de milions que l’Estat espanyol deixarà caure sobre la nostra malmesa i fràgil Generalitat de Catalunya.

Ara sembla que seran 2.300 els milions que rebrem en inversió i transferències. A més, ens asseguren que s’aixecarà el control financer i la fiscalització permanent de les finances de la Generalitat.

Mariano Rajoy, el març de 2017 va prometre en un acte amb empresaris a Catalunya 4.200 milions d'inversions fins al 2020. Pedro Sánchez, el 2019, quan feia campanya per a guanyar les eleccions, assegurava una altra pluja de milions per a Catalunya. Prometia complir les inversions fixades a la Disposició Addicional 3ª de l'Estatut, i mai acomplertes. De fet,  l'Estat ni tan sols executa les obres que pressuposta a Catalunya. Entre el 2015 i el 2017, només va realitzar el 56,05%. Això signifiquen 1.220 milions d'euros menys dels previstos. En els últims set exercicis, el govern espanyol només ha executat un 66,6% de les inversions pressupostades a Catalunya.

Tanmateix, els nostres partits, els partits catalans, els independentistes, ja sigui CiU o ERC continuen pactant amb Madrid. Un pacte amb el diable i el diable sempre surt guanyant i, a més, s’acaba enduent l’ànima del pactant als inferns. Semblen ignorar que posar-te d’acord amb el diable comporta el compromís de servir-lo i, finalment, de lliurar-li l’ànima després de la mort.  

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

Final

Marxem amb la frase de la setmana, avui de Montserrat Carulla, actriu, catalana i independentista com ella mateixa es definia:

Jo, com aquell somiador americà, també he tingut un somni. Un somni que voldria que fos aviat una realitat: veure la meva terra justa socialment, pròspera culturalment i lliure nacionalment.

Marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, a que pateix repressió, presó i exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

2 comentaris :

  1. No coneixia aquest grup ni les iniciatives que proposa, que trobo molt interessants. M'agradat les anàlisis que han fet els participants.
    Tenen una pag. web?
    Gràcies
    Josep M.

    ResponElimina