diumenge, 20 d’octubre del 2024

El Tribunal de Contrafaccions català dels segles XVII i XVIII. El gremi de revenedors, del 1447

LA CLAU de la nostra història Programa 272. Emès el 10 d'octubre de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 273.

A principis del segle XVIII, quan la majoria de països europeus patien l’autoritarisme de monarquies absolutes, es creava a Catalunya una institució importantíssima, totalment innovadora i capdavantera de la Catalunya –i de l’Europa- moderna: El Tribunal de Contrafaccions o Tribunal de Contraconstitucions que va ser un organisme encarregat de resoldre les reclamacions per actes contraris a les constitucions catalanes realitzats per funcionaris reials. Es tractava d'una mena de Tribunal Constitucional que permetia preservar l'ordenament jurídic del territori amb la coparticipació de les institucions del Principat i els oficials reials.

Malgrat que els diputats, des de les Corts de Montsó del 1533, havien reclamat la creació d'un tribunal que assegurés l'aplicació de la Constitució de l'Observança, no es va crear fins a les Corts de Barcelona (1701). Amb la creació d’aquest tribunal, que el rei difícilment podia controlar, es garantia l'observança, tant per al rei com per als seus oficials, de les lleis decretades a les Corts Catalanes.

El Tribunal va ser creat per jutjar actuacions contràries a les constitucions de Catalunya que cometrien oficials públics (ministres i funcionaris), tant reials com senyorials. Faria algunes funcions que avui consideraríem pròpies d'un Tribunal Constitucional, funcions properes als actuals recursos d'emparament. El Tribunal era format per sis jutges, tres juristes del Reial Consell de Catalunya i tres homes dels estaments, un eclesiàstic, un noble i un dirigent de la ciutat de Barcelona. Eventuals empats es desfeien a sort, de manera que els jutges de part del rei i els de part dels estaments estarien en una relació de bilateralitat plena.

Es pot qualificar el Tribunal de Contrafaccions com la clau de volta de la nostra cultura política, basada em el pacte, en què els reis havien d'acordar les principals normes en Corts, amb representants dels tres estaments. Va representar la culminació de l’estructura política i jurídica de Catalunya, que el Decret de Nova Planta (1715-1716) de Felip IV (V de Castella) acabaria anorreant.

Final

Abans de marxar... Volem tenir un contacte més grans amb tots els que seguiu LA CLAU. Us convidem a enviar-nos preguntes, dubtes sobre la història de Catalunya, persones, fets.. .el que vulgueu. És molt fàcil, envieu un correu a laclauhistoria@etv.cat i intentarem donar-vos resposta aquí mateix, a LA CLAU de la nostra història

La frase de la setmana és d’autoria anònima i diu...

No discuteixis mai amb algú que creu en les seves pròpies mentides.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada