dissabte, 11 d’abril del 2020

Sota quins principis em relaciono .-1- (7. Joan Guarch. Confinament i reflexions)


EL CANVI ES LA MEVA NORMA DE VIDA
No es tracta del canvi pel canvi. Es tracta de la convicció que la vida està en constant evolució. Hi ha molt poques coses que perdurin immutables en el temps. Sols sota aquest convenciment serem capaços de posar en dubte les nostres pròpies posicions al cap d’un temps i canviar-les si és necessari.
Avui res és igual a ahir i res serà igual a demà.
NO EXISTEIX LA VERITAT ABSOLUTA, NOMÉS VERITATS RELATIVES
Un mateix esdeveniment, vist des d’angles o punts de vista diferents, es veu de manera diferent, SEMBLA una realitat diferent, en canvi és el mateix esdeveniment. Sols existeixen veritats relatives, parcials. Nosaltres sols veiem realitats parcials.
Amb una experiència senzilla, en un estadi de futbol, es pot entendre. En un xut a porteria veus, des de la teva localitat, que la pilota surt desviada a dos metres del pal, però un sector del camp que està en un angle de 90º respecte a la meva posició i a la trajectòria de la pilota, no té la mateixa perspectiva i no aprecia la distància entre la pilota i el pal i CREU que la pilota passa molt a prop i xiscla “UUUUUIIII”.  El fet és el mateix i, en canvi, segons està situat l’observador respecta a aquesta realitat ho INTERPRETA  de manera diferent.
Els fets, en realitat, son un conjunt d’interpretacions. No parlem ja de les pròpies opinions, idees, imaginacions, suposicions, valoracions, etc...interpretacions d’interpretacions.
A part d’això, una situació de vida és interpretada per un individu segons la consciència que en té en aquell moment, però sobre la decisió que adoptarà hi poden estar incidint múltiples factors que ja estan presents en l’esperit de l’individu però encara no en la seva consciència , però que ajuden a prendre la decisió. A vegades, el propi individu no sap exactament perquè ha pres la decisió adoptada. Temps després, potser anys, de cop li ve a la consciència un altre raó que fins aleshores a estat oculta i que ara es desvetlla i fa que l’individu en aquest moment digui: “Aaah! Per això , també, vaig prendre aquella decisió en aquell moment, ara HO VEIG”
Això també fa que ningú pugui jutjar a un altre, perquè no hi ha ningú que tingui la veritat absoluta. Qualsevol judici pot ser discutit.
RES TÉ IMPORTÀNCIA. TOT ÉS IMPORTANT
La definició vol ressaltar la paradoxa i cridar-nos l’atenció. No hi ha categories de fets o  coses. Només les posem nosaltres. El principi vol destacar la relativitat de la vida. Ni el més gran esdeveniment és important, respecte a què? I, en canvi, la cosa més petita i insignificant mereix la nostre atenció i afecte. Per això m’encanta el joc que es juga amb entre dos ensenyant les mans a l’uníson com un puny o dos dits oberts com una tisora o amb la ma oberta. El puny és una roca i guanya a qui ensenya els dos dits oberts que son la tisora perquè amb un cop la trenca,, els dos dits oberts, la tisora, guanya a la ma oberta, que significa un paper,  perquè el pot tallar, per tant sembla que si la roca guanya a la tisora i aquesta guanya al paper, doncs la roca és la més poderosa, doncs resulta que el paper guanya a la roca perquè la pot embolcallar i d’aquesta manera la domina. Tothom té les mateixes possibilitats per gran o petit que sigui.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada