dimecres, 17 de gener del 2018

El Tribunal de contrafaccions (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)



 A principis del segle XVIII, quan la majoria de països europeus patien l’autoritarisme de monarquies absolutes, es creava a Catalunya una institució importantíssima, totalment innovadora i capdavantera de la Catalunya –i de l’Europa- moderna: El Tribunal de Contrafaccions o Tribunal de Contraconstitucions que va funcionar ente els anys 1702 i 1713. Se’l pot qualificar com la clau de volta de la nostra cultura, pactista i iuscentrista en què els reis havien d'acordar les principals normes en Corts, amb representants dels tres estaments. Va representar la culminació de l’estructura política i jurídica de Catalunya, que el Decret de Nova Planta (1715-1716) de Felip IV (V de Castella) acabaria anorreant.
El Tribunal va ser creat per jutjar actuacions contràries a les constitucions de Catalunya que cometrien oficials públics (ministres i funcionaris), tant reials com senyorials. Faria algunes funcions que avui consideraríem pròpies d'un Tribunal Constitucional, funcions properes als actuals recursos d'emparament. El Tribunal era format per sis jutges, tres juristes del Reial Consell de Catalunya i tres homes dels estaments, un eclesiàstic, un noble i un dirigent de la ciutat de Barcelona. Eventuals empats es desfeien a sort, de manera que els jutges de part del rei i els de part dels estaments estarien en una relació de bilateralitat plena.
L'any 2014 el Departament de Justícia va publicar un llibre divulgatiu sobre el Tribunal de Contrafaccions, a càrrec de Josep Capdeferro i Eva Serra, titulat La defensa de les Constitucions de Catalunya: el Tribunal de Contrafaccions (1702-1713). Més recentment, han aparegut dos volums científics dels mateixos autors. Recullen tot el coneixement actual i l'abundant documentació inèdita localitzada sobre aquesta institució tan valuosa, abolida amb el Decret de Nova Planta de 1716.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada